Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έθεσε στη διάθεση της…
Γαλλίας τη βρετανική βάση στην Κύπρο για τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

“Σήμερα, πρότεινα στον Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τη χρησιμοποίηση της βάσης της RAF στο Ακρωτήρι από τη γαλλική αεροπορία που πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και επιπλέον υποστήριξη στην εναέρια τροφοδοσία σε καύσιμα”, ανακοίνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, συνοδευόμενοι από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, βρέθηκαν σήμερα μαζί στο Μπατακλάν, την αίθουσα συναυλιών στόχο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου και κατέθεσαν ένα τριαντάφυλλο ο καθένας στο τείχος από λουλούδια, κεριά και γαλλικές σημαίες που έχει σχηματισθεί εκεί.

Η συνάντηση Ολάντ-Κάμερον ανοίγει μία εβδομάδα εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων για τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, την Πέμπτη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Στο μεταξύ , θα έχει συναντηθεί στο Παρίσι με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Στόχος του Φρανσουά Ολάντ είναι να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομοφώνως απόφαση που καλεί τα κράτη που είναι σε θέση να το κάνουν “να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα” κατά του Ισλαμικού Κράτους.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese