Χαραμάδα για να αποτραπεί…
η μείωση των κύριων συντάξεων, όχι, όμως και των επικουρικών, άνοιξε το υπουργείο Εργασίας.Σύμφωνα με πληροφορίες χθες στο τραπέζι των συζητήσεων του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο έπεσε η πρόταση για την αύξηση των εισφορών που καταβάλουν
εργοδότες και εργαζόμενοι, πράγμα που θα επιτρέψει, όπως λένε στο υπουργείο Εργασίας, την αποτροπή της μείωσης των κύριων συντάξεων.

Από το κουαρτέτο λένε οι πληροφορίες σθεναρή αντίσταση στην πρόταση προβάλλει το ΔΝΤ το οποίο ζητά μονότονα περικοπές. Αντίθετα πιο συγκαταβατική είναι η Κομισιόν και εκφράζεται η εκτίμηση ότι με τις κατάλληλες πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις να αποκρουστεί η σκληρή θέση της Βελκουλέσκου.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εργασίας θα έχει επαφές τις επόμενες μέρες με τον επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που θα έλθει στην Αθήνα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει ΚΥΣΚΟΙΠ όπου θα συζητηθεί το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στη συνέχεια αναμένεται να γίνει δημόσιος διάλογος 15 ημερών –αίτημα το οποίο υπέβαλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο κουαρτέτο- γιατί, όπως έλεγε στο newsit.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δεν νοείται ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς κοινωνικό διάλογο.

Οπότε οι τελικές θέσεις αναμένεται να διαμορφωθούν εντός του Δεκεμβρίου και τελικά ο νόμος να ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2016.

Στο νόμο θα περιλαμβάνονται τόσο οι περικοπές για το 2016, όσο και η συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Τέλος, το ασφαλιστικό δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δόση, αλλά θα συζητηθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση από την οποία θα εξαρτηθεί και η έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese