Από το 1980, ο 91χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας και είναι ο… γηραιότερος ηγέτης στην Αφρικανική ήπειρο. Η κατά σαράντα χρόνια μικρότερη σύζυγός του, Γκρέις Μουγκάμπε, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από τον διεθνή Τύπο ότι είναι άπιστη απέναντι στον «αειθαλή πρόεδρο», της έχουν αποδώσει τα προσωνύμια «Gucci Grace» και «First Shopper» για τις σπατάλες της στα ψώνια, αφού το 2003 στο Παρίσι ξόδεψε μόνο μέσα σε μία ημέρα 100.000 ευρώ, αλλά, την έχουν ακόμα χαρακτηρίσει «άτομο με πολιτικές φιλοδοξίες», που θέλει να αντικαταστήσει στην εξουσία τον γηραιό σύζυγό της.

Σε ομιλία της την Πέμπτη η Πρώτη Κυρία της Ζιμπάμπουε, μπροστά σε ένα ακροατήριο 5.000 υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος Zanu -PF και με την ιδιότητα που απέκτησε από το 2014, ως επικεφαλής των γυναικών του κόμματος, η Γκρέις Μουγκάμπε θέλησε να αποκαταστήσει την αλήθεια για τα δημοσιεύματα που την θέλουν να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ζιμπάμπουε στις εκλογές του 2018 και δήλωσε: «Στέκομαι ενώπιόν σας ως σύζυγος του προέδρου και ως επικεφαλής του συνδέσμου των γυναικών του κόμματος. Αυτό είναι όλο, δεν χρειάζομαι άλλο ρόλο. Γνωρίζω ότι αρκετοί γελάνε κάτω από την μύτη μου και λένε “η γυναίκα του Μουγκάμπε είναι τρελή”, αλλά έχω πει ότι ο Μουγκάμπε θα πάρει μέρος στις εκλογές του 2018, έστω και αν χρειαστεί να πάει στις εκλογές πάνω σε αναπηρική καρέκλα».

Η ίδια στην ομιλία της, στην πρωτεύουσα Χαράρε, τόνισε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του συζύγου της και απηύθυνε έκκληση στα μέλη του κόμματος να σταματήσουν να διαιρούν το κόμμα δημιουργώντας φατρίες.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η αντιπρόεδρος της χώρας, Joice Mujuru, απομακρύνθηκε από την θέση της από τον πρόεδρο Μουγκάμπε, μετά από πιέσεις της συζύγου του, με την κατηγορία ότι είχε δημιουργήσει την δική της φατρία μέσα στο κόμμα και είχε στόχο να εμποδίσει την υποψηφιότητα του προέδρου στις εκλογές του 2018.

Πάντως, η πνευματική διαύγεια του Ρόμπερτ Μουγκάμπε αμφισβητείται, καθώς τον Σεπτέμβριο εκφώνησε στην βουλή ομιλία την οποία είχε εκφωνήσει και ένα μήνα νωρίτερα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese