Την Ειδομένη επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, προκειμένου να αποκτήσει ιδία αντίληψη για την κατάσταση στην περιοχή, μετά την «εμπλοκή» που σημειώθηκε…

 

από την απόφαση των χωρών του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» να μην επιτρέπουν τη διέλευση σε μετανάστες συγκεκριμένων χωρών.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη Σλοβενία και συνεχίστηκε σαν ντόμινο. Έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε ένα κομμάτι του μεταναστευτικού – προσφυγικού ρεύματος. Νομίζω ότι η απαγόρευση εισόδου σε χώρες ανθρώπων με συγκεκριμένη καταγωγή θα συνεχιστεί. Έχουμε σχέδιο πώς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν προς τα κάτω και να απεγκλωβιστεί η περιοχή. Υπάρχει σχέδιο και τις επόμενες ημέρες θα απεγκλωβιστεί η περιοχή» είπε.

Στον καταυλισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ελληνικών αρχών, βρίσκονταν το πρωί του Σαββάτου 3.825 πρόσφυγες, ενώ σε περίπου 1.200 οικονομικούς μετανάστες δεν επετράπη η είσοδος στην πΓΔΜ, καθώς δεν είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, για τους οποίους η διέλευση συνεχίζεται κανονικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του γάλλου Υπουργού Εσωτερικών κ. Μπερνάρ Καζνέβ ότι ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ είχε περάσει από την Ελλάδα, τόνισε:

«Δύο που βρέθηκαν ότι πέρασαν από την Ελλάδα είναι πλήρως ταυτοποιημένοι με δακτυλικά αποτυπώματα που δείχνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Αυτό που μας έχει αναθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουμε και απ» ότι φαίνεται όχι τυχαία. Και οι δύο πέρασαν μέσα από τις διαδικασίες της Ε.Ε. Αλλά επειδή δύο, δέκα, είκοσι πέρασαν από την Ελλάδα δεν θα πρέπει να συνδέουμε γραμμικά τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία. Οι άλλοι έξι είναι από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Δηλαδή θα πρέπει να με ρωτήσετε τι να κάνουμε για τους Βέλγους και την τρομοκρατία;» είπε.

 English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese