Μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εδώ και τώρα θα ζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος στα ταξίδια του στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί να συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο Γαλλίας-ΗΠΑ-Ρωσίας…

 

κατά της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τρίτη και να του εκθέσει τα προβλήματα και την ζημιά που έχουν προκαλέσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση και η αυξανόμενη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων μετά τα αιματηρά χτυπήματα των τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους Αμερικανούς είναι ότι η κρίση αποσταθεροποιεί την Ευρώπη. Τα προβλήματα από τις επιθέσεις στο Παρίσι και την προσφυγική κρίση δείχνουν ότι δεν έχουμε χρόνο. Είναι έκτακτη ανάγκη», είπε ανώνυμα ο Γάλλος διπλωμάτης.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Φρανσουά Ολάντ έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου με αποκλειστικό στόχο την εξαφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ αν και δεν διαφωνούν για την ανάγκη μάχης κατά των τζιχαντιστών εντούτοις ακολουθούν μία άλλη στρατηγική με αεροπορικές επιθέσεις και ενίσχυση των Κούρδων ανταρτών στο έδαφος προκειμένου να μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Για το Παρίσι, αυτή η τακτική δεν αποδίδει και επιπλέον έχει φέρει την Ουάσινγκτον σε δύσκολη θέση έναντι της Τουρκίας, χώρας – μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία μάχεται κατά των συγκεκριμένων Κούρδων ανταρτών.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χερσαία επέμβαση στη Συρία και η συριακή κρίση θα επιλυθεί μόνο εάν ο πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ παραιτηθεί.

Αντίθετα το Κρεμλίνο, βλέπει μία λύση στην συριακή κυβέρνηση ως την μοναδική εξουσία, η οποία μπορεί να παρέχει χερσαίες δυνάμεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η τύχη του προέδρου της Συρίας θα πρέπει να αποφασιστεί σε εκλογές ενώ η Ουάσινγκτον επιμένει ότι ο αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να εμπλακεί καθόλου στην πολιτική διαδικασία μετάβασης της εξουσίας.

Και το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δώσει το «πράσινο φως» για μία χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ το θέμα αυτό δεν έχει καν συζητηθεί. Παράλληλα συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κατά θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία, ενώ μόνο χθες τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας εκτόξευσαν 18 πυραύλους κρουζ κατά τρομοκρατικών θέσεων. Σύμφωνα με τους αναλυτές στα διεθνή ΜΜΕ, η συγκρότηση οποιουδήποτε μετώπου κατά της τρομοκρατίας περνάει πρώτα από τη Δαμασκό.

Με αυτά τα δεδομένα ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, αμέσως μετά την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με αναλυτές, το βασικό ερώτημα είναι εάν ο Γάλλος πρόεδρος θα καταφέρει να βρει τη «χρυσή τομή», ανάμεσα στις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη συριακή κρίση.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese