Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα… αποταθεί σε συνεργασία με κορυφαίες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), προκειμένου να εξαλειφθεί η διάταξη επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η επιβολή του φόρου ανοίγει την κερκόπορτα άλωσης των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων, αφού το ελληνικό κρασί καταναλώνεται σε ποσοστό 90% στην εγχώρια αγορά.

«Με τη ρύθμιση επιβολής ΕΦΚ με 0,20 ευρώ ανά λίτρο οίνου», σημειώνει, «ουσιαστικά πλήττονται τα χαμηλής κατηγορίας τιμής κρασιά, δηλαδή η λαϊκή κατανάλωση, αφού η σχετική ποσοστιαία αύξηση της τελικής τιμής τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σχετική ποσοστιαία αύξηση των προϊόντων μέσης και υψηλής κατηγορίας τιμής».

Η ΚΕΟΣΟΕ δηλώνει ότι ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας ότι θα αγωνισθεί το επόμενο χρονικό διάστημα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την ακύρωση του νόμου που επιβάλλει φόρο στο ελληνικό κρασί.