Η εισαγγελία της Σουηδίας αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση έναν Ιρακινό που συνελήφθη χθες Πέμπτη καθώς είναι ύποπτος ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική υπηρεσία…

 

ασφαλείας (Säpo).

Ένας Ιρακινός που καταζητούνταν επί δύο ημέρες με την υποψία ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση συνελήφθη στην πόλη Μπόλιντεν, στα βορειοανατολικά, χωρίς να προβάλει αντίσταση, ανακοίνωσαν χθες οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σουηδίας.

Πρόκειται για τον Μούταρ Μουτχάνα Ματζίντ, 25 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε σε ένα κέντρο για αιτούντες άσυλο.

Η Σουηδία αύξησε ήδη από την Τετάρτη το εθνικό επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στο επίπεδο 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα, σύμφωνα με τη Säpo.

Εξάλλου ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν κατήγγειλε χθες την «αφέλεια» των αρχών στο παρελθόν. «Η Σουηδία υπήρξε μάλλον αφελής», σχολίασε χθες ο Λεβέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ίσως ήταν δύσκολο για εμάς να δεχθούμε ότι στην ανοικτή κοινωνία μας, μεταξύ μας, υπάρχουν άνθρωποι, Σουηδοί πολίτες, που συντάσσονται με τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα ότι κατά τη σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα προτείνει την υιοθέτηση βιομετρικών διαβατηρίων στα σύνορα της περιοχής Σένγκεν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Λεβέν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, όμως πρόσθεσε ότι η Σουηδία ενδέχεται να επιτρέψει την πιο ευρεία παρακολούθηση των δημόσιων χώρων μέσω καμερών και να δώσει στις αρχές περισσότες εξουσίες να ελέγχουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες, όπως το Skype.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα των Ευρωπαίων πολιτών που ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό του ΙΚ, κάποιοι εκ των οποίων επιστρέφουν στις πατρίδες τους ριζοσπαστικοποιημένοι και έτοιμοι να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Η Säpo ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδόν 300 άνθρωποι που διαθέτουν σουηδικό διαβατήριο έχουν φύγει για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών και περίπου 120 εξ αυτών έχουν επιστρέψει στη χώρα.

«Η Σουηδία δεν θα γίνει ποτέ ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες», τόνισε ο Λεβέν. «Το μήνυμα σε αυτούς που ταξιδεύουν από τη Σουηδία για να διαπράξουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε άλλες χώρες είναι ότι εφόσον επιστρέψουν, θα είναι αντιμέτωποι με την αστυνομία, θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν».

Στη Σουηδία δεν έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις, αν και το 2010 ένας βομβιστής αυτοκτονίας προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό δύο πολιτών σε έναν εμπορικό δρόμο της Στοκχόλμης όταν πυροδοτήθηκαν πρόωρα τα εκρηκτικά που έφερε.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese