Έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, αναφέρει πως «οι ανταλλαγές ομολόγων με νέες μετοχές (swaps) στις οποίες… προχώρησαν οι συστημικές ελληνικές τράπεζες στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης, θα δυσκολέψουν την προσπάθεια τους να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων τα δυο επόμενα χρόνια».

O οίκος αξιολόγησης επισημαίνει, ακόμα, ότι οι ομολογιούχοι πιέστηκαν για να συμμετάσχουν στη διαδικασία (distressed exchange). Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε δημόσιες προσφορές προς τους ομολογιούχους τους κι έτσι τίτλοι ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ περίπου θα μετατραπούν σε νέες μετοχές που θα εκδώσουν. Αυτό σημαίνει πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ύψους 14,4 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τα stress tests θα μειωθούν ισόποσα. Επομένως, ιδιώτες και ΤΧΣ θα χρειασθεί να βάλουν λιγότερα χρήματα.

Την ίδια ώρα, η Moody’s προειδοποιεί ότι οι ενδεχόμενες απώλειες που θα υποστούν οι πιστωτές των τραπεζών από τα swaps θα μειώσει πιθανόν την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά τραπεζικά ομόλογα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο τέλος, η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα και στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταθετών.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese