Ένα διαμάντι ποιότητας 1.111 καρατίων, δεύτερο σε μέγεθος μόνο… σε σχέση με το διαμάντι Cullinan το οποίο βρίσκεται στην κορώνα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, βρέθηκε από την Lucara Diamond Corp. στη Botswana.

Η πέτρα τύπου Type-IIa είναι λίγο μικρότερη από μία μπάλα του τένις, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί εδώ και πάνω από 100 χρόνια, σύμφωνα με την Lucara. Βρέθηκε από… μηχανές στο νότιο μέρος του ορυχείου Karowe στην κεντρική Botswana, σύμφωνα με την εταιρία.

Το ορυχείο Karowe της Lucara στη Botswana αντιμάχεται το ορυχείο Letseng της Gem Diamonds Ltd. στο Lesotho ως πηγή των μεγαλύτερων και καλύτερων διαμαντιών του κόσμου. Η Gem Diamonds είχε μέχρι τώρα το ρεκόρ, με το “Lesotho Promise” των 603 καρατίων.

“Είναι σχεδόν αδύνατον να εκτιμήσουμε την αξία για μία τέτοια πέτρα, αφού η εκτίμηση βασίζεται στο χρώμα, την καθαρότητα και τα χαρακτηριστικά κοπής και γυαλίσματος”, ανέφερε ο Edward Sterck, αναλυτής της BMO Capital Markets του Λονδίνου.

Η Lucara είχε πουλήσει ένα διαμάντι 341,9 καρατίων Type-IIa τον Ιούλιο για 20,6 εκατομμύρια δολάρια, ή 60.000 δολάρια ανά καράτι, ανέφερε ο Sterck.

Mέχρι τώρα, τα μεγαλύτερα διαμάντια αντιστέκονται στην πτώση των τιμών η οποία έχει πλήξει την βιομηχανία. Οι τιμές για τα διαμάντια της Gem Diamonds τα οποία είναι μεγαλύτερα των 10 καρατίων έχουν πέσει κατά 5% το 2015. Αυτό, ενώ οι μικρότεροι πολύτιμοι λίθοι έχουν μειωθεί κατά 30%.

Το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί στην ιστορία είναι των 3.106 καρατίων Cullinan, το οποίο βρέθηκε κοντά στην Pretoria στη Ν. Αφρική το 1905. Κόπηκε στα Great Star of Africa και Lesser Star of Africa τα οποία βρίσκονται στην βρετανική κορώνα.

Η Lucara ανέφερε πως ανακάλυψε δύο άσπρα διαμάντια, βάρους 813 και 374 καρατίων στο ίδιο ορυχείο.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese