«Ασταθή πλειοψηφία και κρίση νομιμοποίησης της κυβέρνησης, σε μόλις δύο μήνες διακυβέρνησης και αμφισβήτηση των κυβερνητικών επιλογών» διαπιστώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αιχμή την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη…

 

και τη δήλωση Νίκου Νικολόπουλου για καταψήφιση των προαπαιτούμενων, ενώ κάνει λόγο για «θεσμικό κατήφορο» αναφερόμενος στην υπόθεση Πανούση.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του πολυνομοσχεδίου για το τρίτο «πακέτο» προαπαιτούμενων, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε πως η διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι σκηνικό δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, εξάντληση του χρόνου και στο τέλος η χώρα υποχωρεί κατά κράτος με την πλάτη στον τοίχο.

«Σήμερα μπορούμε να γιορτάσουμε την επέτειο του ιστορικού mail Χαρδούβελη, και ο καθένας μπορεί να κρίνει κατά συνείδηση μόνος του αν η χώρα τον Νοέμβριο του 2015 είναι σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση από το 2014. Η διαφορά είναι καταλυτική» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οδηγηθήκαμε σε εθνική οπισθοχώρηση, το 80% του εκλογικού σώματος και της Βουλής έχει προσχωρήσει στη λογική του μνημονίου και στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι έχει πετύχει η στρατηγική τους με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, ο κ. Βενιζέλος είπε προς τους υπουργούς πως αν άφηναν την ρύθμιση όπως ήταν θα προστατευόταν η πρώτη κατοικία, ενώ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων υπενθύμισε πως είχε προειδοποιήσει ότι «θα την ξεψηφίζατε» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν λέει λέξη για τα επιχειρηματικά δάνεια. Ο κ. Βενιζέλος, κάλεσε την πλειοψηφία να ψηφίσει την τροπολογία με την οποία δεν θίγονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις σε περίπτωση μεταβολής στο πρόσωπο του δανειστή.

Πάντως, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει τα λάθη της για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη από αυτή που ήδη έχει προκαλέσει, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θέλω να παραδεχθεί ότι είπε τόσα ψέματα, δεν θέλω να ταπεινωθεί κανείς, θέλω να συνειδητοποιήσει τα λάθη της».

Τέλος, σχολίασε τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία, διερωτώμενος αν πήγε εκεί για να ακούσουμε την αποδοχή της θέσης Νταβούτογλου για ένθεν κακείθεν αποφυγή των παραβιάσεων και για τεχνική συνεργασία των δύο μερών στο προσφυγικό.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese