«Κάτω τα χέρια από το ελληνικό κρασί!». Στη φράση αυτή συνοψίζεται η… αντίδραση του κόσμου του οίνου στην κυβερνητική σκέψη να φορολογήσει τον κλάδο των αμπελουργών, των οινοποιών αλλά και πλήθους συναφών παραγωγικών τομέων.

Αν και δεν αποκλείεται η κυβερνητική σκέψη που εκφράστηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνέντευξη να μη γίνει ποτέ νόμος του κράτους, ο κλάδος δικαιολογημένα έχει ξεσηκωθεί.

Σκούρας: «Χαριστική βολή»

Για το θέμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) Γιώργος Σκούρας σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:

«Μεγάλη και ιδιαίτερα δυσάρεστη ήταν η έκπληξή μας ακούγοντας τη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικομικών κ. Ε. Τσακαλώτου ο οποίος προανήγγειλε την εισαγωγή νέου φόρου 30 λεπτών ανά φιάλη στο κρασί ως ισοδύναμο της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Εάν η Ελλάδα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του φόρου αυτού θα αποτελέσει την πρώτη παραγωγική χώρα της ΕΕ που θα έχει επιβάλει αντίστοιχο φόρο στο κρασί. Το κρασί αποτελεί γεωργικό προϊόν και από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του Ελληνικού τραπεζιού. Μετά την επιβολή των capital controls και των απίστευτων αντιαναπτυξιακών περιορισμών που αυτή επέβαλε στον κλάδο μας η επιβολή του φόρου αυτού θα δώσει τη χαριστική βολή στο ποιοτικό εμφιαλωμένο Ελληνικό κρασί και θα φουντώσει ακόμα περισσότερο την παραοικονομία. Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μεριμνήσει άμεσα ώστε να μην θεσμοθετηθεί ο τελείως παράλογος φόρος αυτός. Καλούμε επίσης όλους τους αμπελουργούς, οινοπαραγωγούς και οινόφιλους καταναλωτές να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο δίκαιο αίτημά μας».

Ενημέρωσαν τους βουλευτές

«Σκοτώνουν ένα ακόμη ελληνικό προϊόν», λέει ο γενικός διευθυντής του Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε. κ. Παρασκευάς Καρδοπάτης ο οποίος χθες το πρωί μαζί με άλλα μέλη της Ένωσης βρέθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε να ενημερώσουν τους βουλευτές. “Έδειξαν κατανόηση και το κλίμα ήταν ευνοϊκό. Όμως φάνηκε να μην γνωρίζουν τα προβλήματα του κλάδου και κάναμε μια προσπάθεια να καταδείξουμε ότι οποιαδήποτε φορολόγηση θα επιφέρει πενιχρά έσοδα στο κράτος”.

Ισχυρός κλάδος

Να σημειωθεί ότι ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας σημαίνει:

– 200.000 αμπελουργοί, 700 και πλέον οργανωμένα οινοποιεία, 20.000 εργαζόμενοι άμεσα στο χώρο της οινοποιίας, εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου: φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες…English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese