Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούν να εξαλειφθούν έως ότου υπάρξει μια πολιτική λύση στη Συρία, το οποίο μπορεί να χρειαστεί κάποιον χρόνο.

Μια τέτοια…

 

λύση δεν είναι δυνατή αν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ παραμείνει στην εξουσία, πρόσθεσε ο Ομπάμα, ο οποίος μετέχει στην ετήσια σύνοδο κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη Μανίλα.

"Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση κατά την οποία θα μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, με τον Άσαντ να παραμένει στην εξουσία", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, απορρίπτοντας τις προτάσεις ηγετών της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τις οποίες ο Άσαντ θα μπορούσε να μετάσχει σε μελλοντικές εκλογές στη Συρία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα του Γκουαντάναμο, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι θα μπορούσε να κλείσει την αμερικανική αυτή φυλακή στην Κούβα εγγυώμενος παράλληλα την ασφάλεια των Αμερικανών, αλλά όπως αναγνώρισε θα αντιμετωπίσει πιθανώς σκληρή αντίσταση από το Κογκρέσο.

Η φυλακή αυτή έχει μετατραπεί σε εργαλείο στρατολόγησης για οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι, υπογράμμισε εξάλλου υποστηρίζοντας τη θέση του.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese