Μια… εικόνα επέλεξε για πρώτη φορά το λεξικό της Οξφόρδης ως λέξη της χρονιάς για το 2015…

Πρόκειται για το emoticon που συμβολίζει ένα κίτρινο χαμογελαστό πρόσωπο να κλαίει από τα γέλια και το οποίο επελέγη χάρη στη δημοτικότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι η πρώτη φορά που στη λίστα συμπεριλήφθηκε μια καταχώρηση που δεν είναι λέξη, αλλά όπως διαπίστωσαν ειδικοί του λεξικού της Οξφόρδης το εν λόγω σύμβολο «ενσαρκώνει μια βασική πτυχή της ζωής στον ψηφιακό κόσμο, που εκφράζεται οπτικά, συναισθηματικά και άμεσα».

Στη λίστα για τη λέξη του 2015 συμπεριλήφθηκαν και άλλα εικονογράμματα ή emoticons, όπως είναι πιο γνωστά.

Την πρώτη θέση διεκδίκησαν επίσης λέξεις όπως «πρόσφυγας» και «Brexit».

Ντεμπούτο στη λίστα έκανε και η λέξη της σύγχρονης αργκό, «lumbersexual», που αναφέρεται στην τάση των νέων ανδρών να ντύνονται σαν να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Ακόμα, η λέξη «αυτοί» περιλήφθηκε, χάρη στον αριθμό των ανθρώπων που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την αντωνυμία για να προσδιορίσουν τα άτομα που είναι διεμφυλικά, δηλαδή τρανσέξουαλ.

Όπως δήλωσε ο Casper Grathwohl, Πρόεδρος του λεξικού της Οξφόρδης: «Μπορείτε να δείτε πώς τα παραδοσιακά γράμματα του αλφαβήτου αγωνίζονται να καλύψουν τις ανάγκες επικοινωνίας του 21ου αιώνα. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι μια εικονογραφική γραφή, όπως τα emoticons έχει παρέμβει για να γεμίσει τα επικοινωνιακά κενά, καθώς είναι ευέλικτη, άμεση, εμπλουτίζοντας όμορφα τον τόνο της γραφής. Ως αποτέλεσμα, τα emoticons γίνονται ολοένα και μια πιο πλούσια μορφή επικοινωνίας, που ξεπερνά γλωσσικά σύνορα».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese