Το Κυπριακό, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι και ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή συζητήθηκαν σε συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Γερμανού υπουργού εξωτερικών…

 

Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότο ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, τη Πέμπτη το πρωί.

Αναστασιάδης και Στάινμάγερ συζήτησαν μεταξύ άλλων και τις εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών βρισκόταν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων, ήταν μάλιστα στο γήπεδο όπου γινόταν ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη και «η κατάσταση στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα ο ρόλος ο που μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να διαδραματίσει προς αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής».

Σε ερώτηση αν ειπώθηκε κάτι στη συνάντηση για διασύνδεση του μεταναστευτικού με το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι «η κ. Μέρκελ όταν ήταν στην Τουρκία αναφέρθηκε στο κεφάλαιο 17».

Να σας θυμίσω, είπε, «ότι ακολούθησε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας (Αναστασιάδη) με την κ. Μέρκελ στην Ισπανία, μέσα στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», σημειώνοντας ότι «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες».

«Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία», τόνισε.
Υπάρχουν, πρόσθεσε, «συγκεκριμένες υποχρεώσεις, υπάρχει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, οι κατά καιρούς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν ξεκάθαρα το πώς μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Άρα, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να προχωρήσει η πορεία της προς την Ευρώπη».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese