Η τουριστική βιομηχανία της κρουαζιέρας αποτελούσε και αποτελεί πάντοτε… σημείο αναφοράς σε όλε στις αναλύσεις για την εξεύρεση πόρων σε μία χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Ο τζίρος που γίνεται παγκοσμίως αλλά και ειδικά στην Ευρώπη καταδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος όχι μόνο είναι χρυσοφόρος για όσους ξέρουν να τον εκμεταλλευτούν αλλά και με μεγάλη προοπτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία 42 εταιρείες κρουαζιέρας που εδρεύουν στην Ευρώπη, διαχειρίζονται 123 κρουαζιερόπλοια με χωρητικότητα περίπου 146.000 χαμηλότερων κλινών.

Επιπλέον 60 κρουαζιερόπλοια με χωρητικότητα περίπου 89.000 κλινών έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη από 18 μη-ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρας.

Η οικονομική συνεισφορά φθάνει τα 40,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ευρώπη. Περίπου 16,6 δισ. ευρώ σε άμεσες δαπάνες από τα κρουαζιερόπλοια, τους επιβάτες και τα πληρώματα τους.

Δίνονται 10,75 δισ. ευρώ για αμοιβές εργαζομένων ενώ δημιουργήθηκαν 348.930 θέσεις εργασίας
Από όλη αυτή την πίτα η Ελλάδα που είναι κατεξοχήν τουριστικός προορισμός καταφέρνει να αποσπάσει μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των 40 δισεκατομμυρίων που κάνει τζίρο η κρουαζιέρα στην Ευρώπη. Όμως όλα παραμένουν στάσιμα αν και η χώρα συνεχίζει να έχει σημαντική παρουσία κρουαζιερόπλοιων, με τον αριθμό των επιβατο-επισκέψεων να αγγίζει συνολικά τα 5 εκατομμύρια» επισημαίνουν στο «b.s.» στελέχη της κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς κατά 80% μειώθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας οι επενδύσεις στις απαιτούμενες λιμενικές υποδομές για τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων με αποτέλεσμα να αποτύχει η Ελλάδα να επωφεληθεί από την αλματώδη ανάπτυξη της αγοράς κρουαζιέρας στην Ευρώπη.

Ελάχιστα από τα 1.150 ελληνικά λιμάνια, τα περισσότερα εκ των οποίων με υποτυπώδεις υποδομές, διαθέτουν επαρκείς εγκαταστάσεις για να ελλιμενίσουν κρουαζιερόπλοια.

Πολύ λίγα λιμάνια μπορούν να φιλοξενήσουν τα υπερμεγέθη πλοία των 4.000 επιβατών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθότι από το 1996 οι εταιρείες κρουαζιέρας επενδύουν κυρίως σε πλοία αυτής της χωρητικότητας.

Συσκέψεις για έργα

Σε μία προσπάθεια να γίνουν κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας με επικεφαλής τον Θόδωρο Κόντε που είναι ο πρόεδρος, έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι σειρά συσκέψεων με φορείς λιμένων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας προκειμένου να ολοκληρωθούν μελέτες για έργα σε διάφορα λιμάνια που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον είτε σε νησιά είτε στην ηπειρωτική χώρα. Στόχος είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες έγκρισης κατ’ αρχάς και στη συνέχεια υλοποίησης των έργων, με την αμέριστη συμπαράσταση της κάθε περιφέρειας όσον αφορά τις αναγκαίες πιστώσεις από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Άλλωστε οι εταιρείες κρουαζιέρας στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να μπορέσουν να πουλήσουν περισσότερα πακέτα των εν πλω διακοπών. Αναζητούν εδώ και δύο χρόνια εναλλακτικούς προορισμούς. Κίνηση από την οποία μόνο οφέλη έχει η ελληνική οικονομία. Στο «χάρτη» μπήκαν από το 2014 νησιά όπως η Μήλος, η Σάμος, η Ίος, η Σύρος, η Χίος, η Σύμη, η Κως τα οποία επισκέφθηκαν χιλιάδες τουρίστες.
Επίσης, επενδύσεις γίνονται σε λιμάνια όπως της Πάτρας, ενισχύοντας τον θρησκευτικό τουρισμό του Αγίου Ανδρέα, του Γυθείου, του Ναυπλίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την Κόρινθο, ενσωματώνοντας ουσιαστικά όλη την ανατολική Πελοπόννησο στον νέο «Χάρτη της Κρουαζιέρας».

Παράλληλα, γίνονται έργα ή έχουν δρομολογηθεί δρομολογούνται σε περιοχές, όπως η Κέρκυρα, το Κατάκολο, η Ηγουμενίτσα, η Πάτμος, τα Χανιά, το Ρεθύμνου και το Ηράκλειο.

Του τελευταίους δύο μήνες τα μέλη της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέροπλοιων είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις επισκεπτόμενοι διάφορες περιοχές, όπως η Πάρος, η Ιτέα, η Σύρος, η Χίος, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, και το Ναύπλιο.

H Πάρος

Στην Πάρο εγκρίθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:

– Η αξιοποίηση του προβλήτα μήκους 80 μέτρων, που υπάρχει στην Παροικιά, για εξυπηρέτηση των μικρών κρουαζιεροπλοίων,
– Η τήρηση στον ως άνω χώρο των απαιτήσεων που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα ISPS για το Maritime Security, κατά τρόπο που να εξυπηρετείται και το μέρος των επιβατών – τουριστών που αποεπιβιβάζονται με τα tenders από τα αγκυροβολημένα κρουαζιερόπλοια,
– Η τοποθέτηση ναυδέτου στον όρμο της Παροικιάς,
– Η περαιτέρω εξέταση – μελέτη τοποθέτησης δεύτερου ναυδέτου στον κόλπο της Νάουσας,
– Η προβολή σημείων και χώρων στην ευρύτερη περιοχή του νησιού, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρουν για τους επισκέπτες – τουρίστες, καθώς και η διοργάνωση εκδρομών προς αυτά.

Ναύπλιο

Στο Ναύπλιο συζητήθηκε η προώθηση των διαδικασιών για τα λιμενικά έργα σε δύο φάσεις:
Η πρώτη θα αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης και του διαύλου σε βάθος 9 μέτρα.
Η δεύτερη θα έχει σχέση με την κατασκευή σύγχρονης αίθουσας επιβατών – passenger terminal – με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό, προκειμένου για την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα ISPS για το Maritime Security, καθώς και την εκπόνηση μελέτης εκτέλεσης έργου επιμήκυνσης των κρηπιδωμάτων, για παραβολή περισσοτέρων πλοίων.

Ιτέα

Στην Ιτέα εξετάστηκαν τα εξής θέματα:

– Η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης εκατέρωθεν του προβλήτα, καθώς και η αποκοπή προβόλου στην ανατολική πλευρά αυτού, ο οποίος δημιουργεί εμπόδιο στην παραβολή των πλοίων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα χρησιμοποιήσεως από μεγάλου μήκους κρουαζιερόπλοια. Τα παραπάνω, μαζί με τις αναγκαίες κτηριακές εγκαταστάσεις για αίθουσα επιβατών – passenger terminal – και την προέκταση του υπάρχοντος προβλήτα προς νότο, είναι έργα που μπορούν να προγραμματιστούν και εκτελεστούν σε δύο φάσεις. Για τον σκοπό αυτό, προέχει η κατάρτιση του master plan, το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για όλες τις ενέργειες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Σύρος

Στη Σύρο εξετάστηκαν μεταξύ άλλων:

– Η επιμήκυνση του υπάρχοντος προβλήτα σε ικανό μήκος με τη σύγχρονη και πιο οικονομική μέθοδο των dolphins, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται κρουαζιερόπλοια μήκους 260 και πλέον μέτρων.
– Η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης κατά μήκος του προβλήτα κρουαζιέρας, ώστε να υπάρχει ασφάλεια στην είσοδο και παραβολή των μεγάλων διαστάσεων κρουαζιεροπλοίων στις εγκαταστάσεις του λιμένα.
– Η αξιοποίηση του παραδοσιακού πέτρινου κτηρίου, που βρίσκεται μπροστά στον προβλήτα κρουαζιέρας, ώστε να γίνει ένας σύγχρονος επιβατηγός σταθμός.
– Η εξέταση από τους αρμοδίους, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, σημείων καταλλήλων για αγκυροβολία των μεγάλων διαστάσεων κρουαζιεροπλοίων, που δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο λιμάνι.

Πάρος

Στην Πάρο θέμα της σύσκεψης ήταν, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της λιμενικής υποδομής του λιμένος Πάρου και η αξιοποίηση του προβλήτα μήκους 80 μέτρων, που υπάρχει στην Παροικιά, για εξυπηρέτηση των μικρών κρουαζιεροπλοίων,

Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη το κλιμάκιο της Ένωσης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρουπόλεως για την πρόοδο των εργασιών και τα μελλοντικά σχέδια, σύμφωνα με το master plan.
Από πλευράς ΕΕΚΦΝ παρουσιάστηκε σχέδιο δράσης και προβολής κρουαζιέρας και ιδιαίτερα πρόταση για 3ήμερες και 4ήμερες κρουαζιέρες στο Βόρειο Αιγαίο, με κύριο στόχο την προσέλκυση τουριστών από Ανατολικές Ευρωπαϊκές Χώρες και Τουρκία.

Καβάλα

Επίσης στην Καβάλα παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της ΈΕΚΦΝ η εξέλιξη των εργασιών επέκτασης προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια, καθώς και την τακτοποίηση χώρων χρήσης για μαρίνα.

Χίος

Στη Χίο έγινε παρουσίαση από την πλευρά της ΕΕΚΦΝ της ανάπτυξης της κρουαζιέρας, το ενδιαφέρον για προσεγγίσεις στο νησί και αναφέρθησαν διάφορα θέματα βελτιώσεων στον λιμένα και στην πόλη, που θεωρούνται άκρως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Η Ένωση ενημερώθηκε από τους φορείς για τις βελτιώσεις που έχουν προγραμματίσει, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια.
Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι το λιμάνι των Μεστών είναι καθ’ όλα έτοιμο να υποδεχθεί επιβατηγά πλοία, μεταξύ των οποίων και κρουαζιερόπλοια μεσαίου μεγέθους.

Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια, θα πρέπει με Νομοθετική Πράξη να χαρακτηριστεί ο λιμένας αυτός ως πύλη εισόδου, για να μπορεί να χρησιμοποιείται από τα πλοία που προέρχονται κατευθείαν από λιμένα εξωτερικού.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese