Οι χώρες μέλη του G20 επιδοτούν με σχεδόν τετραπλάσια ποσά χρημάτων τα… ορυκτά καύσιμα σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υπερπόντιας Ανάπτυξης (ODI).

Συγκεκριμένα, οι χώρες δαπάνησαν 452 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων έναντι μόλις 121 δισ. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτές οι πολιτικές χρηματοδότησης δυσχεραίνουν τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η έκθεση.

«Οι κυβερνήσεις του G20 πληρώνουν τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων για να υπονομεύσουν τις δικές τους πολιτικές για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Σχελάχ Γουίτλι του ODI.

«Η κατάργηση αυτών των επιδοτήσεων θα εξισορροπήσει τις αγορές ενέργειας και θα επιτρέψει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις καθαρές και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι επιδοτήσεις για πετρέλαιο και άνθρακα των χωρών της G20 περιλαμβάνουν άμεσες πληρωμές όπως επιχορηγήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια, πιστώσεις φόρου και στήριξη τιμών.

Η έκθεση ανέφερε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επιδοτείται μέσω διαφόρων οδών, με σχεδόν 78 δισ. δολάρια να προέρχονται από εθνικές επιδοτήσεις, 286 δισ. μέσω επενδύσεων από κρατικές εταιρείες, και 88 δισ. μέσω άλλων προγραμμάτων κρατικής επιδότησης.

Η Ρωσία προσφέρει τις υψηλότερες επιδοτήσεις, παρέχοντας σχεδόν 23 δισ. το χρόνο. Το G20 αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και το Μεξικό από την Αμερική, τις Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία και Ιταλία από την ΕΕ, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία, την Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία.

Ανεπίσημα μέλη της ομάδας είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το μόνο κράτος του G7, το οποίο αποτελείται από τις τέσσερις χώρες της ΕΕ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, που αύξησε τη στήριξή του στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, παρέχοντας περισσότερες φοροαπαλλαγές και υποστήριξη εξορύξεων στη Βόρεια Θάλασσα.

Τέλος, παρά τις εκκλήσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να καταργηθούν οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων, οι ΗΠΑ δαπάνησαν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια σε εθνικές επιδοτήσεις, αναφέρει η έκθεση.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese