Στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία επικεντρώθηκε το… μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως υπογράμμισε η Φ. Μογκερίνι, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν τρία σημεία όσον αφορά τη Συρία. Πρώτον, ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η πολιτική μετάβαση στη χώρα, δεύτερον ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και τρίτον ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ούτως ώστε να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες της Συρίας.

Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στη Βηρυτό, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία, στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να εργαστούμε επειγόντως και ενωμένοι για να επιλύσουμε τη βασική κρίση που βρίσκεται πίσω από τις τρομοκρατικές απειλές που αντιμετωπίζουμε και ειδικότερα την κρίση στη Συρία», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «η τρομοκρατία είναι μια παγκόσμια απειλή και χρειάζεται παγκόσμια απάντηση για την αντιμετώπισή της».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, οι υπουργοί Εξωτερικών επεσήμαναν την σημασία συνεργασίας με την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Όπως είπε η Φ. Μογκερίνι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία έχει ευρύτερη πολιτική διάσταση και δεν αφορά μόνο τη διαχείριση των μεταναστευτικών κρίσεων. Υπενθύμισε ότι συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στη Βιέννη και ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί σε υπουργικό επίπεδο, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese