Η Γαλλία είναι σε πόλεμο εναντίον θρασύδειλων δολοφόνων, δεν εμπλέκεται όμως σε μια…
σύγκρουση πολιτισμών, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υποσχόμενος ότι η χώρα του θα εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Σε ομιλία του ενώπιον και των δύο σωμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο πρόεδρος Ολάντ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει τάχιστα ένα ψήφισμα εναντίον της τρομοκρατίας.

«Στο μεταξύ, η Γαλλία θα εντείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη χώρα αυτή ως «το μεγαλύτερο εργοστάσιο τρομοκρατών που έχει γνωρίσει ο κόσμος».

«Η Γαλλία είναι σε πόλεμο», συνέχισε, απευθυνόμενος στους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές. «Αλλά δεν εμπλεκόμαστε σε μια σύγκρουση πολιτισμών, επειδή αυτοί οι δολοφόνοι δεν εκπροσωπούν κανένα» πολιτισμό, υπογράμμισε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που Γάλλος πρόεδρος εκφωνεί ομιλία ενώπιον και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, στο λεγόμενο Κογκρέσο των Βερσαλλιών. Η διαδικασία αυτή αφορά κατά βάση συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και σημαντικές ομιλίες των προέδρων.

«Η δημοκρατία μας έχει θριαμβεύσει απέναντι σε αντιπάλους που ήταν πολύ πιο ικανοί από αυτούς τους θρασύδειλους», συνέχισε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι χρειάζεται ένας ενιαίος, μεγάλος συνασπισμός για να πολεμήσει στη Συρία, αποκαλύπτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συζητήσει το θέμα αυτό.

«Θα συναντηθώ τις επόμενες ημέρες με τους προέδρους Ομπάμα και Πούτιν για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», είπε.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι το Παρίσι θέλει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μια επιστροφή στους ελέγχους στα εθνικά σύνορα κάθε χώρας και τελικά η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τους προϋπολογισμούς για τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό, Έτσι, θα δημιουργηθούν 8.500 νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της δικαιοσύνης ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσουν οι περικοπές στις δυνάμεις του στρατού. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις στην αστυνομία και τη χωροφυλακή και άλλες 2.500 θέσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ τα τελωνεία θα ενισχυθούν με άλλους 1.000 υπαλλήλους.

«Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες δαπάνες, για τις οποίες αναλαμβάνω την ευθύνη», τόνισε. «Θεωρώ ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η ασφάλεια προέχει του Συμφώνου Σταθερότητας», υπογράμμισε αναφερόμενος στους περιορισμούς στους προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε επίσης ότι θέλει να ψηφιστεί ένας νόμος που θα στερεί τη γαλλική υπηκοότητα από όσους έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες ενώ θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όσους από αυτούς θεωρούνται «επικίνδυνοι».

Όπως αναμενόταν να κάνει, ο Ολάντ ζήτησε από τους βουλευτές να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία για άλλους τρεις μήνες. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει την τροποποίηση του νόμου που αφορά τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενώ, όπως είπε, θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δοθεί στις υπηρεσίες η δυνατότητα «να δράσουν εναντίον της τρομοκρατίας του πολέμου».

Οι επιθέσεις στο Παρίσι «αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, προετοιμάστηκαν και οργανώθηκαν στο Βέλγιο» και «διαπράχθηκαν στο έδαφός μας με Γάλλους συναυτουργούς», συνέχισε καλώντας τους Γάλλους πολίτες να επιδείξουν «επιμονή, ενότητα, διαύγεια και αξιοπρέπεια» μετά από αυτές τις «πράξεις πολέμου».

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των επιχειρήσεών της στη Συρία, μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, το βράδυ της Κυριακής, ο Ολάντ είπε ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αποπλεύσει την Πέμπτη με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, κάτι που «θα τριπλασιάσει τις δυνατότητες» της Γαλλίας. «Δεν θα υπάρξει καμία ανάπαυλα, καμία ανακωχή», υπογράμμισε.

Βουλευτές, γερουσιαστές και μέλη της κυβέρνησης επευφήμησαν όρθιοι τον πρόεδρο μετά την ομιλία του και όλοι μαζί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, τη Μασσαλιώτιδα. Ο Φρανσουά Ολάντ παρέμεινε στο βήμα, τραγουδώντας και αυτός μαζί με όλους τους υπόλοιπους.

Ένα νέο βίντεο από το ΙΚ βγήκε στη δημοσιότητα όπου προειδοποιεί ότι οι χώρες που λαμβάνουν μέρος σε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα έχουν την ίδια τύχη με τη Γαλλία.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στο βίντεο εμφανίζεται ένας άνδρας που λέει ότι, όπως χτυπήθηκε το κέντρο της Γαλλίας, δηλαδή το Παρίσι, την Παρασκευή, έτσι θα χτυπηθεί και η αμερικανική πρωτεύουσα, δηλαδή η Ουάσινγκτον.

CIA: Το Ισλαμικό Kράτος πιθανόν ετοιμάζει κι άλλες επιθέσεις

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Kράτος πιθανόν ετοιμάζει και άλλες επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που σημειώθηκαν στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν.

«Πιστεύω ότι αυτή δεν είναι η μόνη επιχείρηση που η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος» έχει ετοιμάσει, «σίγουρα δεν θεωρώ» τις επιθέσεις αυτές «ένα μεμονωμένο γεγονός», δήλωσε ο Μπρέναν μιλώντας σε κέντρο έρευνας στην Ουάσινγκτον.

Η οργάνωση ΙΚ «δεν αρκείται στο να περιορίζει τη φονική δράση της στο Ιράκ και τη Συρία και να εγκαθιστά κατά τόπους παρακλάδια στη Μέση Ανατολή, τη νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, αλλά κατάρτισε ένα πρόγραμμα εξωτερικών επιχειρήσεων το οποίο εφαρμόζει τώρα με αιματηρές συνέπειες», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών εργάζονται αυτή τη στιγμή σκληρά για να δουν τί μπορούν να κάνουν περισσότερο για να την εξαρθρώσουν».

Η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστούν για νέες επιθέσεις, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Mανουέλ Βαλς, αναφέροντας ότι περισσότερες από 150 έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από την αστυνομία στο γαλλικό έδαφος σε κύκλους ισλαμιστών μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι θα μπορούσαν να είχαν πλήξει τη Βρετανία, όπου επτά επιθέσεις αποτράπηκαν το τελευταίο εξάμηνο.

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της Γαλλίας κατευθύνεται στην Ανατολική Μεσόγειο

Έτοιμη για επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος είναι η Γαλλία, μετά το μακελειό στο Παρίσι, ενισχύοντας άμεσα τις δυνάμεις της.

Την Πέμπτη αναχωρεί για τον Περσικό Κόλπο το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή.

Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, ενώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις στο Ιράκ.Αξίζει να σημειωθεί πως από την Κυριακή τα γαλλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους των ΙΚ στη Συρία.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese