Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο υπέδειξε την Τρίτη τους μουσουλμάνος στη χώρα του ως δυνητική απειλή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «παρακολουθεί» αυτή την κοινότητα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

 

Σλοβάκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως και Πολωνοί, εκδήλωσαν ανοικτά το Σαββατοκύριακο την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΕΕ οι χώρες τους να υποδεχθούν χιλιάδες πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι, υποστηρίζοντας ότι η βία στο Παρίσι τεκμηριώνει τις ανησυχίες που έχουν ήδη εκφράσει.

Ο Φίτσο, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στον θώκο του πρωθυπουργού της Σλοβακίας στην αναμέτρηση του Μαρτίου, είχε αντιταχθεί στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακατανομή προσφύγων βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων εξ υπαρχής.

«Με την εξαίρεση του μαζικού φονικού του (σ.σ. Άντερς Μπέρινγκ) Μπράιβικ στη Νορβηγία, σχεδόν κάθε φορά, όπου έχει γίνει τρομοκρατική επίθεση ευθύνονταν μουσουλμάνοι, άρα εάν έχουμε τέτοιους στη Σλοβακία, βάσει του νόμου είναι καθήκον μας να επαληθεύουμε εάν έχουν επαφές με ύποπτα πρόσωπα», είπε ο Φίτσο σε δημοσιογράφους.

«Όποιος θέλει να γίνει ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να πάει σε καμιά εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ μιλάμε για την ασφάλεια», συνέχισε ο Φίτσο, που έκανε αυτά τα σχόλια στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Μπρατισλάβα, όπου νωρίτερα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι.

Ερωτηθείς σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε αργότερα ποια μέτρα λαμβάνει συγκεκριμένα η κυβέρνησή του, ο Φίτσο ανέφερε: «παρακολουθούμε κάθε μουσουλμάνο στη χώρα μας, έχουμε εντείνει την επιτήρηση σε κάθε καταυλισμό προσφύγων και στρατόπεδο κράτησης, όπως και την παρακολούθηση των ακροδεξιών εξτρεμιστών».

Ο σοσιαλδημοκράτης Φίτσο είχε επικριθεί έντονα νωρίτερα φέτος εξαιτίας της δήλωσής του πως η κυβέρνησή του θα προτιμούσε να υποδεχθεί χριστιανούς πρόσφυγες, βάσει των ευρωπαϊκών σχεδιασμών για την ανακατανομή τους.

Στη Σλοβακία ζουν περίπου 5.000 μουσουλμάνοι – επί του συνόλου των 5,4 εκατομμυρίων του πληθυσμού – όμως το ισλάμ δεν είναι αναγνωρισμένη θρησκεία από το κράτος και στη χώρα δεν υπάρχουν επισήμως τεμένη.

Το Ισλαμικό Ίδρυμα της Σλοβακίας κατέκρινε τον Φίτσο για την διακριτική μεταχείριση των μουσουλμάνων και τον χαρακτηρισμό τους ως απειλή.

Ο πρωθυπουργός Φίτσο «δεν είπε ότι παρακολουθείται κάθε ριζοσπάστης ή εξτρεμιστής», επισήμανε εκπρόσωπος του ιδρύματος. «Αντ» αυτού υπονόησε ότι ορισμένοι πολίτες, άνευ οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης ή κατηγορίας από την αστυνομία, αποτελούν απειλή απλά και μόνο λόγω της θρησκείας τους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese