Στην Ελλάδα βρισκόταν κατά πάσα πιθανότητα τον περασμένο Ιανουάριο ο εγκέφαλος των… τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, τον οποίο κατονόμασε η βελγική Le Soir ως τον Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ (Abdel Hamid Abaaoud) ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος του του πυρήνα της Βερβιέρ, δηλαδή τζιχαντιστών που επέστρεψαν από την Συρία και εναντίον των οποίων πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο τον περασμένο Ιανουάριο.

Ηδη από τις 17 Ιανουαρίου, τα βελγικά ΜΜΕ ενέπλεκαν την Ελλάδα για το χτύπημα που ετοίμαζαν τζιχαντιστές και απετράπη έπειτα από μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Βερβιέ. Δημοσιεύματα, ανέφεραν τότε ότι πρόκειται για άνδρα ο οποίος επέστρεψε από τις μάχες στη Συρία και τώρα βρίσκεται στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο άνδρας αυτός είχε ύποπτες τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν κρατούμενο στις φυλακές της Λιέγης προκειμένου να συντονίσουν επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος έχει περάσει από τη χώρα μας, χωρίς να προσδιορίζουν το χρονικό διάστημα. Ο κρατούμενος ήταν αδερφός ενός από τους δύο τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν στη μάχη στο Βερβιέ.

Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη (ανατολικό Βέλγιο). Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίσθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο μετά τις επιθέσεις στο Βέλγιο οι Βέλγοι είχαν διαπιστώσει κάποιες κλήσεις που είχαν γίνει από την Αθήνα προς συνεργούς ή δράστες των επιθέσεων. Στις 2 Ιανουαρίου οι Βέλγοι είχαν εντοπίσει κλήσεις των μελών του πυρήνα της Βερνιέ προς συνεργούς τους στην Αθήνα. Εκείνη η κάρτα sim είχε απενεργοποιηθεί μετά τα γεγονότα στο Βέλγιο ωστόσο από την άρση του απορρήτου προέκυπτε ότι εξέπεμπε από κεραίες κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή του Παγκρατίου. Είχαν προσαγάγει από διαμέρισμα του Παγκρατίου τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς και δύο ακόμη άτομα ενώ έρευνα είχε γίνει και σε άλλο διαμέρισμα στην περιοχή των Σεπολίων. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο Αλγερινός ήταν ο Αμπαούντ. Από τα αποτυπώματα και το γενετικό υλικό δεν προέκυπτε ότι ήταν αυτός ωστόσο είχε στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο που είχαν ενεργοποιηθιεί οι ύποπτες κάρτες sim. Για αυτό τον λόγο οι Βέλγοι είχαν ζητήσει την έκδοσή του, το αίτημα τους έγινε δεκτό. Στην Ελλάδα ο Νταμάς ήταν από το 2011 και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακεκριμένες κλοπές.

Οι Βέλγοι εκτιμούσαν ότι πιθανόν ο Αμπαούντ είχε περάσει από τη χώρα μας εκείνη την περίοδο. Οι Γάλλοι έχουν στείλει πλέον στις ελληνικές αρχές όλα τα στοιχεία του.

Ο Αμπαούντ έχει γεννηθεί στις 4/8/1987 στην περιοχή Μολενμπέκ των Βρυξελλών και έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην σε 20 χρόνια κάθειρξη, μαζί με 32 τζιχαντιστές. Ο πατέρας του είναι μανάβης και ο ίδιος πιστεύεται πως είχε πάρει μαζί του στην Συρία και τον 13χρονο αδερφό του. Η οικογένειά του είχε ανακοινώσει πως ο Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ ήταν νεκρός αλλά ο ίδιος έχει εμφανιστεί σε βίντεο του Ισλαμικού Κράτους. Πιστεύεται πως ήταν στη Ράκα της Συρίας τον Απρίλιο.

Ο ίδιος συνδέεται και με την επίθεση στο τρένο Thalys τον περασμένο ΑύγουστοEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese