“Η Γαλλία είναι σε πόλεμο” διαμηνύει ο Φρανσουά Ολάντ στην τρομερή σκιά που έριξε στη Γαλλία και την Ευρώπη το τρομοκρατικό αιματοκύλισμα στο Παρίσι…

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η χώρα του δεν φοβάται, είναι “σε πόλεμο εναντίον θρασύδειλων δολοφόνων” και υποσχέθηκε να εντείνει μέχρις εσχάτων τις επιχειρήσεις της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η ομιλία Ολάντ ήταν η πρώτη Γάλλου προέδρου εδώ και έξι χρόνια, ενώπιον και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, στο λεγόμενο Κογκρέσο των Βερσαλλιών. Η διαδικασία αυτή αφορά κατά βάση συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και σημαντικές ομιλίες των προέδρων.

Ο Ολάντ χαρακτήρισε τη Συρία ως “το μεγαλύτερο εργοστάσιο τρομοκρατών που έχει γνωρίσει ο κόσμος”. “Η Γαλλία είναι σε πόλεμο”, συνέχισε, απευθυνόμενος στους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές. “Αλλά δεν εμπλεκόμαστε σε μια σύγκρουση πολιτισμών, επειδή αυτοί οι δολοφόνοι δεν εκπροσωπούν κανένα” πολιτισμό, υπογράμμισε. “Η δημοκρατία μας έχει θριαμβεύσει απέναντι σε αντιπάλους που ήταν πολύ πιο ικανοί από αυτούς τους θρασύδειλους”, συνέχισε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι χρειάζεται ένας ενιαίος, μεγάλος συνασπισμός για να πολεμήσει στη Συρία, αποκαλύπτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συζητήσει το θέμα αυτό.
“Θα συναντηθώ τις επόμενες ημέρες με τους προέδρους Ομπάμα και Πούτιν για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”, είπε. Η συνάντηση πιθανόν να γίνει πριν από τη σύνοδο του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στα τέλη του Νοεμβρίου, δήλωσε, επί του θέματος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι το Παρίσι θέλει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μια επιστροφή στους ελέγχους στα εθνικά σύνορα κάθε χώρας και τελικά η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τους προϋπολογισμούς για τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό, Έτσι, θα δημιουργηθούν 8.500 νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της δικαιοσύνης ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσουν οι περικοπές στις δυνάμεις του στρατού. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις στην αστυνομία και τη χωροφυλακή και άλλες 2.500 θέσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ τα τελωνεία θα ενισχυθούν με άλλους 1.000 υπαλλήλους.
“Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες δαπάνες, για τις οποίες αναλαμβάνω την ευθύνη”, τόνισε. “Θεωρώ ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η ασφάλεια προέχει του Συμφώνου Σταθερότητας”, υπογράμμισε αναφερόμενος στους περιορισμούς στους προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε επίσης ότι θέλει να ψηφιστεί ένας νόμος που θα στερεί τη γαλλική υπηκοότητα από όσους έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες ενώ θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όσους από αυτούς θεωρούνται “επικίνδυνοι”.

Όπως αναμενόταν να κάνει, ο Ολάντ ζήτησε από τους βουλευτές να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία για άλλους τρεις μήνες. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει την τροποποίηση του νόμου που αφορά τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενώ, όπως είπε, θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δοθεί στις υπηρεσίες η δυνατότητα “να δράσουν εναντίον της τρομοκρατίας του πολέμου”.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι “αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, προετοιμάστηκαν και οργανώθηκαν στο Βέλγιο” και “διαπράχθηκαν στο έδαφός μας με Γάλλους συναυτουργούς”, συνέχισε καλώντας τους Γάλλους πολίτες να επιδείξουν “επιμονή, ενότητα, διαύγεια και αξιοπρέπεια” μετά από αυτές τις “πράξεις πολέμου”.

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των επιχειρήσεών της στη Συρία, μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, το βράδυ της Κυριακής, ο Ολάντ είπε ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αποπλεύσει την Πέμπτη με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, κάτι που “θα τριπλασιάσει τις δυνατότητες” της Γαλλίας. “Δεν θα υπάρξει καμία ανάπαυλα, καμία ανακωχή”, υπογράμμισε.

Βουλευτές, γερουσιαστές και μέλη της κυβέρνησης επευφήμησαν όρθιοι τον πρόεδρο μετά την ομιλία του και όλοι μαζί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, τη Μασσαλιώτιδα. Ο Φρανσουά Ολάντ παρέμεινε στο βήμα, τραγουδώντας και αυτός μαζί με όλους τους υπόλοιπους.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese