Του Μάνου Χατζηγιάννη
“Δεν υποχωρούμε, απλώς προχωρούμε προς άλλη κατεύθυνση”…

Η φράση αυτή, στρατηγικής τακτικής, ανήκει στον Oliver P. Smith, Αμερικανό στρατηγό στον πόλεμο της Κορέας. Τα χτυπήματα του ISIS στο ρωσικό αεροπλάνο στο Σινά (αν και ανεπιβεβαίωτο ακόμη), στη Βηρυτό και στο Παρίσι ενδεχομένως να δείχνουν ακριβώς αυτό: μια αλλαγή κατεύθυνσης.

Η στροφή της τακτικής των τζιχαντιστών σε τυφλές επιθέσεις που προκαλούν μαζικές απώλειες αμάχων εκτός Ιράκ και Συρίας οφείλεται στις επαναλαμβανόμενες ήττες στο πεδίο της μάχης ιδίως μετά τις αεροπορικές επιδρομές Αμερικανών, Ρώσων, Γάλλων οι οποίες επέφεραν καίρια χτυπήματα στους μαχητές του φονταμενταλιστικού Ισλάμ. Επίσης την εβδομάδα πριν από την επίθεση του Παρισιού, το ISIS αντιμετώπισε την ήττα στο πεδίο της μάχης δύο φορές. Στη Συρία, δυνάμεις πιστές στο καθεστώς Άσαντ έσπασαν την πολιορκία του ISIS στην αεροπορική βάση Kweiras στη βορειοδυτική Συρία. Στο δε Ιράκ, κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη της Sinjar, η οποία ανήκε στο ISIS περισσότερο από ένα χρόνο

Οι επιθέσεις στο ρωσικό αεροπλάνο, στο Παρίσι και στο Λίβανο,αποτελούν το πιο ξεκάθαρο σημάδι πως οι επιχειρήσεις του ISIS περνούν σε νέα φάση εκτός έδρας, ήτοι μακριά από το μέχρι τώρα πεδίο δράσης τους στο Ιράκ και στη Συρία.

Μέχρι τώρα η τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους ξεχώριζε από παλιότερες ομάδες τζιχαντιστών από το γεγονός πως καταλάμβανε και κρατούσε υπό την κατοχή της τεράστια κομμάτια εδάφους και στη Συρία και στο Ιράκ, αξιοποιώντας εκ των έσω τη σύγκρουση και τη διάβρωση του κράτους και στις δύο αυτές χώρες.

Μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό, όμως φάνηκε πιο έκδηλη η νέα τάση του ISIS αφού η ομάδα διατύπωσε στην ανάληψη ευθύνης ένα θρησκευτικό κίνητρο, λέγοντας ότι προσπάθησε να επιφέρει το θάνατο σιιτών μουσουλμάνων. Επίσης είπε ότι απευθύνονται στη Χεζμπολάχ, τη λιβανέζικη ένοπλη ομάδα που ενεπλάκη στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία στο πλευρό της κυβέρνησης.

Συνάμα παράρτημα του ISIS στην Αίγυπτο είναι ο κύριος ύποπτος για τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά. Η λεγόμενη “Sinai Province” του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος τη στιγμή που δυτικές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι υποψιάζονται πως εξερράγη βόμβα στο αεροπλάνο, αλλά η ακριβής αιτία της συντριβής παραμένει απροσδιόριστη.

Η δήλωση του ISIS υποστήριξε ότι κατέρριψε το τζετ κάνοντας πράξη τη δεδηλωμένη επιθυμία του να προκαλέσει μαζικούς θανάτους αμάχων, μια πρόθεση πάντως που το αιγυπτιακό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους δεν είχε ξαναεκφράσει.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η δήλωση του ISIS για την επίθεση ήταν αυθεντική. Η δήλωση κυκλοφόρησε μέσω Twitter και σε μια πλατφόρμα συζήτησης, σύμφωνα με το SITE Intelligence Group, μια οργάνωση που παρακολουθεί τις επικοινωνίες του ISIS.

Το περίεργο όμως προκύπτει με την δήλωση ανάληψης ευθύνης για τα χτυπήματα στο Παρίσι. Η δήλωση αναφέρει ότι «μια πιστή ομάδα των στρατιωτών του Χαλιφάτου» πραγματοποίησε μια συντονισμένη επίθεση. Συνεπής με την ιδεολογία της ομάδας χαρακτηρίζει τη Γαλλία κράτος-“σταυροφόρο” και χλευάζει το “σπάταλο πάρτυ πορνείας” στο θέατρο Bataclan, όπου οι ένοπλοι πήραν τους ομήρους. “Η επίθεση αυτή είναι η πρώτη από την καταιγίδα και μια προειδοποίηση προς όσους επιθυμούν να μάθουν”, λέει ακόμη.

Η δήλωση παραθέτει διάφορα στοιχεία για τους στόχους των επιθέσεων και κάνει αναφορά σε μερικά από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων εκρηκτικών ζωνών. Ωστόσο, το κείμενο δεν αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις παρά μόνο όσα είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Η έλλειψη αυτή των στοιχείων γεννά το ερώτημα κατά πόσον η επίθεση έγινε σε συντονισμό με την κεντρική ηγεσία του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, ή απλώς η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη μετά το γεγονός.

Υπάρχει επίσης ένα εμφανές λάθος στο κείμενο, το οποίο αναφέρεται στις επιθέσεις στα διαμερίσματα 10, 11 και 18 του Παρισιού. Η αλήθεια είναι πως καμία επίθεση δεν μαθεύτηκε ότι έλαβε χώρα στο 18ο διαμέρισμα!

Παρ ‘όλα αυτά, οι αναλυτές εξοικειωμένοι με την επικοινωνία του ISIS δήλωσαν ότι βρήκαν τη δήλωση πειστική. “Ξέρουμε ότι το έκανε”, έγραψε ο αναλυτής ασφαλείας Charlie Winter.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese