Το Ιράν θα αντιδράσει σκληρά, αν οι τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων από τα σύνορά του, καθώς και από την πλευρά του Ιράκ και από αυτή του Αφγανιστάν,…

 

δήλωσε  υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

"Οι απειλές του ΙΚ δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Τον Ιούνιο, είχαμε ήδη ορίσει μια κόκκινη γραμμή 40 χλμ. από τα σύνορά μας, όταν οι τζιχαντιστές αυτής της οργάνωσης είχαν φτάσει στην επαρχία της Ντιγιάλα" του Ιράκ, η οποία συνορεύει με το Ιράν, δήλωσε ο στρατηγός Αχμάντ Ρεζά Πουρνταστάν.

Η δήλωση αυτή διατυπώνεται μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ Ιμπραήμ Τζααφαρί, ότι η χώρα του είχε μοιραστεί πληροφορίες με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και το Ιράν για πιθανές επιθέσεις του ΙΚ στις χώρες αυτές.

"Γνωρίζουμε επίσης την παρουσία του ΙΚ στο βόρειο Αφγανιστάν (χώρα ανατολικά του Ιράν) και την επιδίωξή του να προσεγγίσει τα σύνορά μας (…). Η στρατηγική μας είναι η καταστροφή του ΙΚ, αν πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. τα σύνορά μας", τόνισε ο στρατηγός.

Ισχυρή περιφερειακή σιιτική δύναμη, το Ιράν έχει ήδη εμπλακεί στην καταπολέμηση της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία, όπου η Τεχεράνη έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους και εθελοντές για τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών με στόχο την καταπολέμηση του ΙΚ.

Ο στρατηγός Πουρνταστάν δήλωσε επίσης ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες ήταν έτοιμες να εγγυηθούν την ασφάλεια των ιρανών προσκυνητών που θα ταξιδέψουν στο Ιράκ για μια μεγάλη σιιτική θρησκευτική γιορτή στις 2 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ιρανοί πιθανόν να μεταβούν στο Ιράκ, μια χώρα όπου το ΙΚ ελέγχει μεγάλα εδάφη.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese