Τη θέση πως οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τους πρόσφυγες εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας…

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας στο «Μega» στον βομβαρδισμό στο Χαλέπι οι πρόσφυγες ξαφνικά αυξήθηκαν. “Ήταν οι φοβερές μέρες των 20.000 ανθρώπων την ημέρα”, είπε και συμπλήρωσε πως “εάν κανείς επιδιώκει την οριστική επίλυση του προβλήματα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και αυτό είναι καλύτερο να γίνει μέσα από πολιτικές διαδικασίες”.

Για το ενδεχόμενο να ήταν πλαστό το διαβατήριο του τρομοκράτη που φέρεται να πέρασε από την Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτό δεν σημαίνει κάτι για την ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων ορισμένα εκ των οποίων είναι “εξαιρετικά πιστές απομιμήσεις”.

Πρόσθεσε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέπονται τέτοιες περιπτώσεις κάτω από τις συνθήκες που γίνεται η διαπίστωση από τις ελληνικές αρχές και με τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που περνούν.

Παρότι μάλιστα -είπε- η Ελλάδα κατηγορείται από κάποιους ότι είναι ξέφραγο αμπέλι, ο τρομοκράτης που πέρασε “ήταν διαπιστευμένος με όλες τις συνθήκες που η ΕΕ και η συνθήκη Σέγκεν επιβάλλει”. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η Αθήνα από τη στιγμή που ακολούθησε επακριβώς τις διαδικασίες ασφάλειας που η ΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι μέσα από τις διαδικασίες της ΕΕ και με βάση τα στοιχεία που μπορεί κανείς να λάβει και κυρίως μέσα από τη δαχτυλοσκόπηση, τα μηχανήματα βγάζουν αυτόματα εάν κάποιος είναι σεσημασμένος ή εάν έχει κατηγορηθεί σαν επικίνδυνος.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους στην Ελλάδα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Όπως είπε ο υπουργός, δεν πρέπει το θλιβερό γεγονός της Παρασκευής να καταδικάσει όλους τους πρόσφυγες, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του ότι μπορεί ένα τέτοιο θέμα να δώσει άλλοθι σε ακροδεξιές απόψεις. Τάχθηκε υπέρ της εντατικοποίησης των ελέγχων και των μέτρων ασφαλείας, όχι όμως στο να γίνει η Ελλάδα μια φυλακή.

“Να μην καταδικάσουμε πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από αυτούς που κάνανε την τρομοκρατική πράξη στο Παρίσι”, είπε χαρακτηριστικά.

Για τα περιθώρια βελτίωσης των ελέγχων στην Ελλάδα, τόνισε πως εξαρτάται από την ποιότητα της πλαστογραφίας και πως ακόμα και αυτό το θλιβερό γεγονός δείχνει την ανάγκη της επαλήθευσης των στοιχείων των προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, αναφερόμενος στην πρόταση όπως είπε της Αθήνας να γίνονται οι μετεγκαταστάσεις των προσφύγων εκεί, όπου με άλλη ηρεμία και σε άλλο βάθος χρόνου μπορούν οι υπηρεσίες να δουλέψουν.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα αύριο στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας τόνισε ο σημαντικότερος λόγος του ταξιδιού είναι και το προσφυγικό ενώ αναγνώρισε ότι η Τουρκία χρειάζεται κίνητρα οικονομικά για το θέμα των προσφύγων.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese