Για τον κίνδυνο να σταματήσουν οι εκροές των προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ενώ θα συνεχίζονται οι εισροές από την Τουρκία, προειδοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Real FM.

Συγκεκριμένα…

 

ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, απαντώντας στο ερώτημα αν θεωρεί ότι ενδέχεται η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τρουσιά να φέρει αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στο προσφυγικό είπε: «Στο προσφυγικό η Ελλάδα βρίσκεται σε μία δύσκολη από τη γεωστρατηγική και πολιτική της θέση. Ενώ οι εισροές του προσφυγικού οστικού κύματος έρχονται από μία χώρα, με την οποία δεν υπάρχουν θεσμικές ή άλλες δεσμεύσεις, είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα έχουμε και δύσκολες σχέσεις, επομένως και λόγω γεωπολιτικής μορφολογίας δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις εισροές, οι εκροές μπορεί να κλείσουν. Και αυτό θα είναι το χειρότερο για την χώρα μας σενάριο. Επομένως η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία οφείλει να υπηρετήσει την ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου των εισροών προς τη χώρα μας».

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι «αυτό μπορεί να επιχειρηθεί και να επιτευχθεί εάν η Τουρκία και ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάποια ήδη συνεννόηση με τους εταίρους δεν θα πάει να μιλήσει μόνος του, ειδάλλως φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε επιτυχίες και θετικές εξελίξεις. Πρέπει να γίνουν σημεία ελέγχου και καταγραφής και στην Τουρκία. Αλλά όχι μόνο στην Τουρκία, διότι έτσι θα αναδείξουμε ως βασικό σημείο προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων μόνο την Τουρκία. Τέτοια σημεία καταγραφής και ελέγχου πρέπει να γίνουν και στις άλλες δύο χώρες που περιβάλλουν την περιοχή της κρίσης, δηλαδή την Ιορδανία και τον Λίβανο. Ας ξεκινήσουμε όμως από την Τουρκία και ας ζητήσουμε πρώτα αυτό».

«Δεύτερο πρέπει να ζητηθεί να εφαρμόσει επιτέλους η Τουρκία, ικανοποιητικά, τη διμερή μας σχέση επανεισδοχής. Από το 2002 που έχουμε αυτή την συμφωνία η Ελλάδα έχει καταθέσει 144 χιλιάδες αιτήματα επανεισδοχής, ξέρετε πόσοι από αυτούς κατέληξαν πραγματικά στην Τουρκία; Τέσσερις χιλιάδες. Είναι λοιπόν ζωτική ανάγκη, υπό την πίεση αυτών των εξελίξεων και των γεγονότων η Τουρκία να συμμορφωθεί και στις θεσμικές της υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην Ελλάδα. Θέλω να ελπίζω ότι με κάτι θα γυρίσει ο κ. Τσίπρας, αν δεν γυρίσει με κάτι χειροπιαστό θα είναι μία λάθος επίσκεψη», συμπλήρωσε.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese