Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ευρώπη μετά την… πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι επιχειρεί να αξιολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, φοβούμενη ότι θα ενισχυθούν οι ακραίες φωνές που θέλουν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία για να αλλάξουν την πολιτική για το προσφυγικό.

Η Αθήνα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επικρατήσει η άποψη της μετατροπής της Ευρώπης σε φρούριο και να εγκαταλειφθεί η πολιτική της υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστών με ανθρωπιστική προσέγγιση. Αυτό μπορεί να σημάνει τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, χωρίς συνεργασία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και χωρίς καμία προοπτική και βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη συνολική διαχείριση του προβλήματος.

«Η τρομοκρατία θα έχει νικήσει αν αλλάξει η Ευρώπη και από Ευρώπη των αξιών γίνει Ευρώπη φρούριο» είναι η χαρακτηριστική φράση του αρμόδιου υπουργού για το μεταναστευτικό Γ. Μουζάλα, ενώ τη θέση αυτή θα υποστηρίξει σε όλες τις συνομιλίες του με ξένους παράγοντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έδειξε και στο σαββατιάτικο μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης προς τη γαλλική κυβέρνηση για την τρομοκρατική επίθεση.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εισακουστούν φωνές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι δεν θα πρέπει να προκαλέσουν ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων». Ο κ. Γιούνκερ είχε τονίσει ότι «οι δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών στο Παρίσι ήταν εγκληματίες, δεν αναζητούσαν άσυλο, δεν θα πρέπει να μπλέκουμε τις διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη» θέση με την οποία ταυτίζεται απολύτως η Αθήνα.

Την ίδια ώρα και σχετικά με τον τζιχαντιστή που πέρασε μέσω Λέρου στο Παρίσι, η κυβέρνηση υποστηρίζει προς τους ευρωπαίους εταίρους οι διαδικασίες κινήθηκαν εντός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης ενημέρωσε προς τούτο τους πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών το απόγευμα της Κυριακής.

Σε κάθε περίπτωση όμως το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μικροσκόπιο των εταίρων και οι κινήσεις τους πρέπει να είναι προσεκτικές. Κυρίως δε με την καταγραφή των προσφύγων, αλλά και τον έλεγχο των συνόρων. Είναι πολύ πιθανό μέσα σε αυτό το κλίμα να υπάρξουν νέες ισχυρές πιέσεις για τους ελέγχους και τις περιπολίες στο Αιγαίο με βάση τις σκέψεις που ήδη υπάρχουν για κοινές δράσεις με την τουρκική πλευρά. Επιπλέον κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να ζητηθεί από την Αθήνα η αυστηροποίηση της κατασταλτικής πολιτικής, ως μέσο για την αποτροπή κινήσεων των τζιχαντιστών, αλλά και η πιο στενή συνεργασία με ξένες μυστικές δυνάμεις στο έδαφος της χώρας, θέματα που μόνο εύκολα διαχειρίσιμα δεν είναι για την λογική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.







English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese