Τα μέλη του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος U2, που ακύρωσε δύο παραστάσεις που θα έγινε στο Παρίσι, πήγαν στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν όπου το βράδυ της Παρασκευής έχασαν τη ζωή τους 89 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν,…

 

στην επίθεση που εξαπέλυσαν τρεις βαριά οπλισμένοι ισλαμιστές.

Ο Μπόνο και τα άλλα μέλη του συγκροτήματα ανακοίνωσαν αργά τη νύχτα του Σαββάτου ότι ακυρώνουν τις δύο τελευταίες συναυλίες που θα έδιναν στη Γαλλία.

Πολλοί καλλιτέχνες απ» όλον τον κόσμο έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον γαλλικό λαό μετά την επίθεση στο Μπατακλάν, έναν από τους εμβληματικούς συναυλιακούς χώρους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα μέλη του αμερικανικού συγκροτήματος που έδινε συναυλία στην αίθουσα αυτή είναι καλά στην υγεία τους και αύριο αναμένεται να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ, ενώ ένας τεχνικός που τους συνόδευε σκοτώθηκε στην επίθεση.

Το συγκρότημα Foo Fighters, που θα έπαιζε στο Μπατακλάν την Δευτέρα, ανακοίνωσε επίσης ότι τερματίζει την ευρωπαϊκή περιοδεία του και ακύρωσε τις συναυλίες που θα έδινε στο Τορίνο, το Παρίσι, τη Λιόν και τη Βαρκελώνη.

Νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου (13/11), η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φλερ Πελερέν άφησε λίγα λουλούδια έξω από το Μπατακλάν.

Στις ΗΠΑ

Η ορχήστρα της Μετροπόλιταν Όπερα, με μαέστρο τον Πλάθιντο Ντομίνγκο, έπαιξε απόψε τη "Μασσαλιώτιδα", τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, πριν από την παράσταση της όπερας του Πουτσίνι "Τόσκα", για να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι.

Οι τραγουδιστές της "Μετ" συνόδευσαν την ορχήστρα τραγουδώντας τον ύμνο στα γαλλικά, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η διεύθυνση της όπερας είχε φροντίσει να μοιράσει στο κοινό, μαζί με το πρόγραμμα, φυλλάδια με τους στίχους του γαλλικού εθνικού ύμνου. Διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή έγινε "σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες της Γαλλίας".

Από το βράδυ της Παρασκευής, η πόλη της Νέας Υόρκης είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της στη Γαλλία φωτίζοντας με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας την πρόσοψη του Ουάν Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, του ψηλότερου ουρανοξύστη της πόλης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese