Η Ελ Μακφέρσον έχει φτάσει τα 51, όμως διατηρεί το σώμα της στα…
πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης! Το μυστικό της; Η σωστή διατροφή και φυσικά η γυμναστική.
Η εντυπωσιακή Αυστραλέζα έχει υιοθετήσει μια μοδάτη δίαιτα που εστιάζει –φυσικά– στις «καθαρές» τροφές και την αποχή από το αλκοόλ. Άλλες διάσημες κυρίες που έχουν ασπαστεί την ίδια δίαιτα είναι η Τζένιφερ Άνιστον και η Γκουίνεθ Πάλτροου.

Πρόκειται για την αλκαλική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά και καθόλου τροφές που συμβάλλουν στο σχηματισμό οξέων, όπως το κόκκινο κρέας και τα γλυκά. Η αλκαλική δίαιτα υπόσχεται απώλεια βάρους και νεανική εμφάνιση χωρίς κόπο.
Η αλκαλική δίαιτα βασίζεται στη θεωρία ότι καθώς μεταβολίζονται οι διάφορες τροφές παράγονται είτε αλκαλικά είτε όξινα υποπροϊόντα. Οι οπαδοί της αλκαλικής δίαιτας ισχυρίζονται ότι η σύγχρονη διατροφή (δυτικού τύπου) συνοδεύεται από απελευθέρωση μεγάλου όγκου όξινων υπολειμμάτων, τα οποία καθιστούν το σώμα ευαίσθητο σε δεκάδες παθήσεις, από την οστεοπόρωση έως τον καρκίνο. Μια όξινη διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει στη μόνιμη κούραση, την έλλειψη συγκέντρωσης, τους συχνούς πονοκεφάλους, το φούσκωμα, τους μυϊκούς πόνους, την αϋπνία και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Μια πολύ όξινη διατροφή συνεπάγεται ότι εξαντλούνται τα αποθέματα μεταλλικών στοιχείων του οργανισμού ώστε να εξισορροπηθεί το pH του. Έτσι, μειώνεται δραστικά η διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Παράλληλα, τα αυξημένα επίπεδα οξέων στον οργανισμό μετατρέπονται σε λίπος, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.
Το σχηματισμό οξέων στον οργανισμό προωθούν:
– τα ανθρακούχα ποτά
– η ζάχαρη
– τα επεξεργασμένα τρόφιμα
– το τυρί
– η σοκολάτα
– οι επεξεργασμένοι σπόροι
– το αβγό
– το τσάι
– ο καφές
Αλκαλικές τροφές θεωρούνται:
– τα φρούτα
– τα λαχανικά
– η σόγια
– ορισμένοι καρποί και σπόροι
– ορισμένα όσπρια
Με τη βοήθεια ειδικών λωρίδων, ελέγχεται το pH του σάλιου ή των ούρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τροφές που καταναλώνονται έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η επιστημονική κοινότητα παραμένει βέβαια επιφυλακτική απέναντι στην αλκαλική δίαιτα, επισημαίνοντας πως εάν εφαρμοστεί πολύ αυστηρά δεν παρέχει οφέλη για την υγεία.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese