Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σειρά επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε χωριά στην Κεντροαφρικανική δημοκρατία, όπως ανέφεραν την Παρασκευή ένας τοπικός αξιωματούχος και μετέδωσε ένας ραδιοφωνικός…

 

σταθμός, σε μια κλιμάκωση της βίας που απειλεί να ματαιώσει την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου και τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών.

Η πρώην γαλλική αποικία έχει βυθιστεί στο χάος με χιλιάδες νεκρούς θρησκευτικής βίας από τον Μάρτιο του 2013 που οι μουσουλμάνοι αντάρτες Σελεκά κατέλαβαν την εξουσία προκαλώντας αντίποινα από την χριστιανική πολιτοφυλακή των αντι-Μπαλακά.

Ένοπλοι αποκεφάλισαν 10 ανθρώπους στο χωριό Ντασίμα τη Δευτέρα, πριν εξαπολύσουν επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Μάλα, σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο Ιβές Μπετιγκαζά.

Ενώ ο εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε πως οι επιδρομείς ήταν ένοπλα μέλη της εθνοτικής ομάδας Πεούλ, ο Μπετιγκαζά υποστήριξε πως ήταν μαχητές Σελεκά, προσθέτοντας πως οι κάτοικοι του χωριού απήχθησαν στην Μαλά και δεκάδες άλλοι αγνοούνται.

Έξι κυνηγοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη στο χωριού Μπαννταμπού, ανέφερε παράλληλα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα πάνω από 30.

Ο ποντίκιφικας έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το ταξίδι του –που προγραμματίζεται για τις 28 και 29 Νοεμβρίου– μπορεί να ακυρωθεί αν κλιμακωθούν οι επιθέσεις, παρόλο που η κυβέρνηση και οι εκκλησιαστικές αρχές στην πρωτεύουσα Μπανκγούι επιδιώκουν να προσφέρουν διαβεβαιώσεις ότι η επίσκεψη του ποντίφικα θα διεξαχθεί ειρηνικά.

Γάλλοι στρατιώτες και κυανόκρανοι μάχονται για να συγκρατήσουν την πρόσφατη ανάφλεξη. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ – MINUSCA – προγραμματίζεται να προσθέσει 750 στρατιώτες και 140 αστυνομικούς, πριν την διεξαγωγή των εκλογών που προγραμματίζονται για τις 27 Δεκεμβρίου.

Στόχος των εκλογών είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, καθώς η χώρα κυβερνάται προς το παρόν από μια μεταβατική αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese