Προσπάθεια για χάραξη κοινής γραμμής για την αντιμετώπιση του αυξημένου αριθμού αιτήσεων ασύλου κατέβαλαν την Παρασκευή οι ηγέτες των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Ελβετίας.

Καθώς η χώρα προετοιμάζεται να υποδεχτεί…

 

ένα κύμα μεταναστών που αλλάζουν την διαδρομή τους από την Γερμανία και την Σουηδία, οι ηγέτες των μεγάλων πολιτικών κομμάτων "κατέληξαν σε διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν", υπογράμμισε η ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού, ενισχυμένο από τα εκλογικά κέρδη του περασμένου μήνα, τήρησε σκληρή στάση, προτείνοντας τον επαναπατρισμό των μεταναστών, ενώ εκπρόσωποι άλλων κομμάτων εμφανίστηκαν να τηρούν πιο φιλελεύθερη στάση.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε από την Γενική Γραμματεία Μετανάστευσης και έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή "Rundschau" που μεταδίδεται στο ελβετικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο SRF, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου από τις 2 έως τις 8 Νοεμβρίου αυξήθηκε στις 2.350 από 1.000 σε εβδομαδιαία βάση, αύξηση της τάξης του 75%.

"Μόλις οι εκκρεμείς καταγραφές δρομολογηθούν, τα επίπεδα κατανομής ανά διοικητικό διαμέρισμα θα χρειαστεί να αυξηθούν", υπογραμμίζεται στο έγγραφο που διανεμήθηκε στις διευθύνσεις των διοικητικών διαμερισμάτων, σύμφωνα με το SRF.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Μετανάστευσης Μάρτιν Ράινχλιν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και συνέστησε προσοχή στην εξαγωγή γρήγορων συμπερασμάτων, που λαμβάνουν υπόψη αριθμούς αιτήσεων ασύλων από λίγες μέρες ή μια εβδομάδα, δεδομένου ότι η κατάσταση αλλάζει πολύ γρήγορα.

Αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πως πρωτύτερη εκτίμηση για 31.500 νέων αιτήσεων ασύλου αυτό το χρόνο, έχει ξεπεραστεί εξαιτίας των γεγονότων.

Σύμφωνα με τον Ράινχλιν οι μεταβολές στις πολιτικές των γειτονικών χωρών σχετικά με τους αιτούντες άσυλο, επηρεάζουν τις αποφάσεις των μεταναστών αν θα παραμείνουν στην Γερμανία ή θα έρθουν στην Ελβετία.

Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη εν κινήσει μπορεί επίσης να αλλάξουν τη διαδρομή τους προς την Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese