Το ξέσπασμα του 38χρονου Άκη Κωστόγλου: «Μου λένε ότι θα μου λιώσουν το κεφάλι στην άσφαλτο»! Οι απειλές, τα «ατυχήματα και τα δικαστήρια!

Απειλές κατά της ζωής του, εξευτελισμό και δικαστικές περιπέτειες περιλαμβάνει η καθημερινότητα-κόλαση ενός γκέι σε χωριό της Αχαΐας. Ο 38χρονος, Άκης Κωστόγλου, που ζει με τη μητέρα του την κοινότητα Λάππα των περίπου 1.500 κατοίκων, ξεσπά για το δράμα που βιώνει επειδή είναι ομοφυλόφιλος.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου, τρέμω να βγω από το σπίτι. Δεν μπορώ ούτε εφημερίδα να πάω να αγοράσω και η απόλαυση ενός καφέ έξω είναι όνειρο απατηλό για μένα», λέει στην «Espresso» ο 38χρονος, που από μικρός βίωνε την απομόνωση στο χωριό του: «Με έκαναν να νιώθω απόκληρος της κοινωνίας, ένα πλάσμα που δεν έπρεπε να είχε γεννηθεί! Μου είχαν επιρρίψει ευθύνες ακόμα και για τον θάνατο του πατέρα μου, όταν ήμουν στην ηλικία των 14 ετών. Ψιθύριζαν και με κατηγορούσαν, λέγοντας μεταξύ τους: «Αυτοκτόνησε ο άνθρωπος επειδή ο γιος του είναι ομοφυλόφιλος»».

Η νέα περιπέτειά του εκτυλίχθηκε σε δικαστική αίθουσα: «Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας, που απέρριψε το αίτημα για ασφαλιστικά μετά το οποίο είχα καταθέσει, σε μια προσπάθεια να προστατέψω τον εαυτό μου και την καρκινοπαθή μητέρα μου».

Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι «πιθανότατα ο δεύτερος των αιτούντων (σ.σ. ο 38χρονος), εκλαμβάνοντας τον εαυτό του ως θύμα και υπολαμβάνοντας εσφαλμένα οτιδήποτε τον αφορά ως ρατσισμό απέναντι στον σεξουαλικό του προσανατολισμό, έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια προκλητική συμπεριφορά έναντι των συγχωριανών του, σε βάρος των οποίων δημιουργεί επεισόδια, τους εξυβρίζει και τους απειλεί. Την ανωτέρω δε συμπεριφορά του δεύτερου των αιτούντων, συνεπικουρεί με τη στάση της και η πρώτη των αιτώντων μητέρα του».

Όπως λέει ο 38χρονος άνεργος (που εργαζόταν ως make up artist στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας), η απορριπτική απόφαση έκανε τις επιθέσεις εις βάρος του να κλιμακωθούν, με αποτέλεσμα την πλήρη απομόνωση του ίδιου και της ασθενούς μητέρας του, με τη σύνταξη των 300 ευρώ της οποίας συντηρούνται.

Στην Αστυνομία

«Με βρίζουν, με χτυπούν, δεν έχουν σταματήσει να με ενοχλούν. Στο παρελθόν με έχουν χτυπήσει με αυτοκίνητο στην πλατεία! Πριν από δυόμισι χρόνια, ένας γείτονας εισέβαλε στο σπίτι, έσπρωξε την 64χρονη μητέρα μου και απείλησε τη ζωή μου λέγοντας «Π…τη, θα βρουν το κεφάλι σου λιωμένο στην άσφαλτο!», επειδή είχα κάνει παρατήρηση στους αλλοδαπούς ενοίκους του που έκαναν φασαρία. Δεν μίλησα, αλλά ειδοποίησα την Αστυνομία, που κατέγραψε το γεγονός. Δεν βελτιώθηκε η κατάσταση και τα πράγματα αγρίεψαν, με αποτέλεσμα να κάνω αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά δύο συγχωριανών μου. Κέρδισα τα προσωρινά, τα οποία τούς απαγόρευαν να με πλησιάζουν και να αναφέρονται στον σεξουαλικό μου προσανατολισμό, αλλά τελικά στο δικαστήριο η πρόεδρος τα απέρριψε, λέγοντας ότι δημιουργώ προβλήματα με τη συμπεριφορά μου. Από θύμα έγινα θύτης»!

Ο ίδιος τονίζει ότι φοβάται ακόμα και για τη ζωή του: «Μου είπε ξεκάθαρα ότι επειδή είμαι ομοφυλόφιλος πρέπει να φύγω από το χωριό γιατί το βρομίζω και πως αυτό που θα μου κάνει θα γίνει νύχτα για να φανεί σαν ατύχημα! Μου είπε ότι θα με καθηλώσει σε αναπηρική καρέκλα»!

Η ιστορία του σε ντοκιμαντέρ στο BBC

Η ιστορία του 38χρονου Άκη είχε προβληθεί ακόμα και στο BBC. «Ένας γκέι σε ελληνικό χωριό δεν μπόρεσε να φύγει από το σπίτι του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω της βίας, των απειλών και των προκαταλήψεων». αναφερόταν χαρακτηριστικά στο βίντεο που δημοσίευσε το BBC!

Ήταν το 2008, όταν ο δημοσιογράφος, Μάλκολμ Μπρέιμπαντ, είχε συναντήσει τον Άκη στο χωριό του, το Λάππα Αχαΐας. Η προβολή του ντοκιμαντέρ είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις τότε, ενώ συζητιέται μέχρι και σήμερα με αφορμή τα αιτήματα των ομοφυλοφίλων προς την Πολιτεία. Ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ έλεγε ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το χωριό, καθώς φρόντιζε τη μητέρα του, αλλά δεν μπορεί και να κυκλοφορεί σε αυτό εξαιτίας της εχθρικής αντιμετώπισής του. Σύμφωνα με τον 38χρονο, «το BBC είχε κάνει ολόκληρη έρευνα και πήρε το «ok» από το Λονδίνο για να γίνει το ρεπορτάζ, το οποίο είχε προκαλέσει σάλο».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese