Σε ηλικία 97 ετών απεβίωσε χθες, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Ευάγγελος Μαχαίρας.

Ο αποβιώσας διατέλεσε πρόεδρος του ΔΣΑ τη περίοδο 1981-1984. Ακόμη, πρωτοεκλέχθηκε το 1964 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου…

 

του ΔΣΑ, ενώ το 1977 είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Το 1986 εκλέχτηκε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή ΄Υφεση και Ειρήνη και το 1990 έγινε πρόεδρος του Παγκόσμιου  Συμβουλίου Ειρήνης.

Μαζί με τον Μανώλη Γλέζο πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και δραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα.     

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας γεννήθηκε στα Αγιωργήτικα Αρκαδίας το 1918. Στο Αλβανικό Μέτωπο, πολέμησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, τραυματίσθηκε και  τιμήθηκε  με το αριστείο ανδρείας.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως διοικητής  αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ στη Πελοπόννησο και τραυματίστηκε σοβαρά.

Ακολούθησαν διώξεις, εξορία στη Μακρόνησο. Σώθηκε από βέβαιο θάνατο στο Στρατοδικείο, ύστερα από διεθνή κινητοποίηση.

Το 1950, υπόδικος ακόμη, έκανε από τις στήλες της εφημερίδας «Μάχη», δημοσιογραφική εκστρατεία κατά της Μακρονήσου.

Έγραψε άρθρα, συνέθεσε τραγούδια της Αντίστασης και εξέδωσε 6 βιβλία, με θέματα  τη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, τον πόλεμο, τη κατοχή, την Εθνική Αντίσταση, την εξορία και την ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε όλη του τη δικηγορική και συνδικαλιστική πορεία αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, τα δικαιώματα των δικηγόρων, τη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης και το περιβάλλον.

Υπήρξε δικηγόρος  των πολιτικά καταδιωκομένων, των εργαζομένων και συνταξιούχων. Κατά γενική παραδοχή έχαιρε εκτίμησης για την επιστημονική του κατάρτιση την τιμιότητά του, τη συμπεριφορά έναντι των συναδέλφων, κ.λπ.  

Η κηδεία του θα γίνει μεθαύριο, Σάββατο   στη 1 μ,μ,, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese