Άμεσες δράσεις προκειμένου να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, ζήτησε ο… Μάριο Ντράγκι στην ομιλία του στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πιθανότατα το σύνολο της βοήθειας των 25 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά την Ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι ενδείξεις μιας βιώσιμης ανάκαμψης στον δομικό πληθωρισμό έχουν αποδυναμωθεί. Όπως τόνισε, «αν και η ανάκαμψη σταδιακά θα ενισχύσει την τάση του πληθωρισμού, η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία των τελευταίων ετών συνεχίζει να επιβαρύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των ονομαστικών μισθών, και αυτό θα μπορούσε να μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές στη συνέχεια».

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης απάντησε ευθέως και στις βολές της Γερμανίας για την πολιτική της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι για να είναι αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι σημαντικό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά και να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους. Υπογράμμισε δε πως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα επανεξεταστεί η νομισματική πολιτική. Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε επίσης ότι τα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης προχωρά με μέτριο βαθμό και πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τους κινδύνους για την σταθερότητα των τιμών.

«Αν η σταθερότητα των τιμών κινδυνεύσει, τότε η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, στο πλαίσιο της εντολής της», κατέληξε ο Ιταλός αξιωματούχος.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese