Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος… της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Θεοχαρόπουλος παραβρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν και θα είναι πάντα μαζί με την κοινωνία. Γνωρίζουμε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, ξέρουμε τις ασκούμενες πολιτικές. Είμαστε μια σοβαρή και υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν καλλιεργούμε αυταπάτες. Όταν όμως τα κοινωνικά κινήματα στέλνουν μηνύματα για αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα είμαστε παρόντες. Δεν μπορεί να συνεχιστούν τα μέτρα υπερφορολόγησης και η πολιτική δογματικής λιτότητας που δεν τα αντέχουν η ελληνική οικογένεια και η κοινωνία. Απαιτείται άμεσα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Νωρίτερα ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε στο 32ο Συνέδριο της ομοσπονδίας εργαζομένων στον ΟΑΕΔ όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για θεσμικές αλλαγές, αναδιάταξη του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και διόρθωση των στρεβλώσεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας. Αντιθέτως, η οικονομία εγκλωβίστηκε σε μια περιπέτεια με επώδυνες συνέπειες και η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα ανέργων, συνταξιούχων και οικονομικά μη ενεργών πολιτών. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. 4.750.000 άτομα του εργατικού δυναμικού, 1.240.000 είναι άνεργοι και 2.650.000 συνταξιούχοι. Μόλις 3.500.000 εργαζόμενοι καλούνται να στηρίξουν μια χώρα 11.000.000 ανθρώπων. Οι προβλέψεις δε για την ανεργία είναι ζοφερές. Σήμερα βρίσκεται στο 25,7% ενώ το 2016 προβλέπεται να ανέβει στο 25,8%. Η μακροχρόνια ανεργία κινείται στο 73,1% των ανέργων ενώ 350.000 οικογένειες δεν έχουν εργαζόμενο μέλος. 9 στους 10 ανέργους δεν δικαιούνται βοήθημα. Συνολικά 7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα δεν εργάζονται με τις ανάλογες συνέπειες για την οικονομία και το ασφαλιστικό. Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει ένα γνήσιο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ούτε έχει προβεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα και τους φορείς. Χρειάζεται άμεσα ένα οριζόντιο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας με τον απαραίτητο συντονισμό στη βάση ενός νέου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Στο σχέδιο αυτό και στη διασφάλιση της ομαλής υλοποίησής του, ο ρόλος του ΟΑΕΔ και των εργαζομένων του είναι καθοριστικός. Στόχος να αντιμετωπιστεί η δυσμενέστατη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και να αποτραπούν οι επικίνδυνες συνθήκες στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας»English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese