Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση την ώρα που οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις δείχνουν ότι βγαίνει μεν, λαβωμένη δε, από τη στενωπό των κόκκινων δανείων, εισέρχεται με φόρα στον λαβύρινθο…

 

του νέου ασφαλιστικού. Από την πλευρά της Αθήνας ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών μία μικρή πίστωση χρόνου ώστε να κλειδώσουν όλες οι παρεμβάσεις και να παρουσιαστεί ένα συνολικό πακέτο μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.

Οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των δανειστών που ξεκίνησαν την Τετάρτη, μετά το θετικό απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας, επιβεβαίωσαν ότι το κυβερνητικό επιτελείο τελεί μεταξύ σφύρας και άκμωνος. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων και το μεγάλο αγκάθι των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα έχει υπερκεραστεί μέχρι το Σάββατο, μετά και τη νέα βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο στους πιστωτές, ώστε το Eurogroup της Δευτέρας να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα όμως και χωρίς να υπάρχει ο χρόνος πολιτικής διαχείρισης του επώδυνου συμβιβασμού για τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία η ασπίδα προστασίας από το στόχο του 90% των δανειοληπτών φαίνεται ότι περιορίζεται στο 55% με 60%, οι δανειστές ανοίγουν αμέσως τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες σηματοδοτούν νέο μεγάλο μέτωπο της κυβέρνησης με την κοινωνία αλλά πιθανότατα και με το εσωτερικό της αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό της Τρίτης υπογράμμισε προς τους υπουργούς του ότι με φόντο τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους πιστωτές, πρέπει να μπει σε εφαρμογή το αποκαλούμενο «παράλληλο πρόγραμμα», ζητώντας τους άμεσα «ραβασάκια» με τις προτεινόμενες ενέργειες ανά τομέα και πεδίο ευθύνης, ώστε η κυβέρνηση να μην επαναπαυθεί απλά στην εφαρμογή του μνημονίου, όπως έκαναν οι προηγούμενες, αλλά να προχωρήσει και σε βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές με κοινωνικό πρόσημο.

Η πολιτική διαχείριση ωστόσο των εξαιρετικά σκληρών μέτρων που υπαγορεύονται από τους δανειστές, με μοχλό πίεσης την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την αποφυγή του κουρέματος καταθέσεων (bail in) το οποίο τίθεται σε ισχύ από την πρώτη του νέου έτους προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο.

Η σημερινή πανελλαδική απεργία που βάζει μονοήμερο λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα σηματοδοτεί το εναρκτήριο λάκτισμα στο μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου που είναι η διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους αποσταθεροποίησης από τα απανωτά χτυπήματα των μνημονιακών υποχρεώσεων, αστάθμητους παράγοντες όπως η υπόθεση Πανούση που ενδείκνυται για πολιτική «επένδυση» των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και είναι ικανή να φθείρει το προφίλ της κυβέρνησης και της διαρκώς επιδεινούμενης προσφυγικής κρίσης, η οποία εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για ανάδυση εθνικών θεμάτων με τις πιέσεις της ΕΕ για κοινές περιπολίες με την Τουρκία.

Για αυτό το λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στην οξύμωρη επιλογή να συμπαρατάξουν τις δυνάμεις τους με τις κοινωνικές δυνάμεις που μετέχουν στην απεργία ενάντια στα μέτρα που υιοθετεί η…. κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ώστε να μην βρεθεί η Κουμουνδούρου έξω από τις κοινωνικές ζυμώσεις, οι οποίες το προσεχές διάστημα θεωρείται δεδομένο ότι θα ενταθούν υπό το βάρος των σκληρών μέτρων που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα φέρει εις πέρας.

«Κάθε κοινωνία οφείλει να διεκδικεί. Εμάς όχι μόνο δεν μας τρομάζει αυτό, αλλά θεωρούμε τις διεκδικήσεις των πολιτών διαπραγματευτική μας δύναμη» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης πως θέλει να μετατρέψει την κοινωνική οργή για τη σκληρότητα του τρίτου μνημονίου σε διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των δανειστών.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese