Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) προκαλεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για νέα μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων. 

Με  βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που είχε προωθήσει η προηγούμενη…

 

ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα εκτός πατέντας φάρμακα και τα γενόσημα, με τιμή 12 ευρώ και 7,8 ευρώ αντιστοίχως, προστατεύονταν από τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, ωστόσο αυτή η τιμολογιακή προστασία είναι πλέον μία από τις εμπλοκές της διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεςμών. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν την άρση της προστασίας της τιμής των συγκεκριμένων φαρμάκων. 

Το προεδρείο της ΠΕΦ υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί «πρωτοφανή παρέμβαση στις τιμές των φαρμάκων, με στόχο τη χειραγώγηση της αγοράς εις βάρος της εγχώριας παραγωγής και υπέρ των εισαγόμενων σκευασμάτων».  Καταλογίζουν δε στους θεσμούς ότι επιχειρούν, «μέσω της επιβολής ενός μηχανισμού επιλεκτικής «μείωσης τιμών», να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε».

Με επιστολή της η ΠΕΦ προς τα μέλη του Κοινοβουλίου ζητεί «από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να αντισταθούν στις αδιανόητες απαιτήσεις των «θεσμών». Να αντισταθούν στην απαξίωση των παλαιών δοκιμασμένων προσιτών φαρμάκων, που παράγουν εξοικονομήσεις στο σύστημα. Και να διεκδικήσουν μια περίοδο ουσιαστικού διαλόγου, κατά την οποία η χώρα θα διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική και πολιτική φαρμάκου, μέσω της οποίας η αναγκαία φαρμακευτική δαπάνη θα αποτελεί και μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας». English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese