Η κύρια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, η Memorial, κατηγορείται από τις αρχές της χώρας ότι «ζήτησε την ανατροπή του καθεστώτος και ότι υπονομεύει το συνταγματικό σύστημα στη Ρωσία», όπως…

 

ανακοίνωσε σήμερα ένας από τους επικεφαλής της ο Όλεγκ Ορλόφ.

Οι κατηγορίες αυτές «ενδέχεται να έχουν διάφορες επιπτώσεις, περιλαμβανομένου του κλεισίματος της Memorial», διευκρίνισε ο Ορλόφ επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τη μη κυβερνητική οργάνωση ότι έγραψε πως «Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν στον πόλεμο στην Ουκρανία» και πως «οι επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν επίθεση».

«Οι ισχυρισμοί του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι παραληρηματικοί, όμως το παραλήρημα γίνεται σιγά σιγά κανόνας στη ζωή μας», σχολίασε ο Ορλόφ.
Η οργάνωση Memorial, την οποία ίδρυσε ο αντιφρονών και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάροφ, ασχολείται με την έρευνα της καταστολής επί Σοβιετικής Ένωσης και με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία σήμερα.

Οι ρωσικές αρχές έχουν κατατάξει την οργάνωση, μαζί με περίπου εκατό άλλες ρωσικές ΜΚΟ, σε έναν κατάλογο με «ξένους πράκτορες», δηλαδή οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και έχουν «πολιτική δραστηριότητα».

«Στόχος των κατηγοριών αυτών, όπως και ο νόμος για τους ξένους πράκτορες, είναι να καταστραφεί η κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία. Η διαφωνία εξισώνεται με την αντικυβερνητική δράση», τόνισε ο Ορλόφ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese