Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Εγώ θα το ξαναπώ η κυβέρνηση πάει μπρος-πίσω με τα… προαπαιτούμενα για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, θέλει να δείξει ότι “διαπραγματεύεται σκληρά” τα όσα υπέγραψε στο 3ο μνημόνιο….Να επισημάνουμε ότι τα πράγματα είναι δρομολογημένα με τα προαπαιτούμενα παρα τις διαφωνίες όπως μαθαίνουμε σχετικά από έγκυρη πηγή.
Την Πέμπτη-Παρασκευή θα διαρρεύσουν και οι πρώτες “καλές” (όμως δυσβάστακτες ειδήσεις για τους πολίτες) όπου θα φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα βρήκαν κυβέρνηση και δανειστές και πάμε ολοταχώς για επικύρωση στο επόμενο eurogroup έως της 16 Νοεμβρίου όπου θα ξεκλειδώσουν όλα μαζί, η δόση δηλαδή των 2 δισεκ. ευρώ και τα 10 δισεκ.των τραπεζών!

Και έτσι τέλος καλό όλα καλά!

Στο τραπεζικό κλάδο όπου διαχέεται κάποια ανησυχία απ ότι φαίνεται οι 4 συστημικές τράπεζες θα καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς!
Έτσι:
Η Πειραιώς αναμένεται να συγκεντρώσει νέα ιδιωτικά κεφάλαια 1,6 δισεκ. ευρώ.
Έχει συγκεντρώσει 595 εκατ από ομολογιακά ενώ τα 2,7 δισεκ. θα καλυφθούν με 2 δισεκ. με cocos και 700 εκατ με μετοχές από το ΤΧΣ.
Η Eurobank θα βασιστεί στο 1 δισεκ. που θα επενδύσουν οι anchor investor και περίπου 800-900 εκατ λοιποί επενδυτές.

Πιθανή είναι και η συμμετοχή και των ομολογιούχων μέσω της προσφοράς ανταλλαγής. Η Eurobank θα καλύψει πλήρως και τα 2,12 δισεκ. της συνολικής κεφαλαιακής ανάγκης.
Η Εθνικήθα συγκεντρώσει 1,2 δισεκ. μέσω αύξησης με νέα ιδιωτικά κεφάλαια και με την στήριξη των ομολογιακών θα καλύψει πλήρως το βασικό σενάριο τα 1,57 δισεκ.Τα υπόλοιπα 3 δισεκ. κατανέμονται ως εξής 2,25 δισεκ. cocos και 750 εκατ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ. Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής διαμορφώνονται στα 4,6 δισεκ.
Η Alpha εμφανίζει 2,7 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες με μόλις 262 εκατ βασικό και με προσφορά ανταλλαγής στα 1,09 δισεκ. σε ομολογιούχους.Ο στόχος της τράπεζας είναι να αντλήσει έως 1,8 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια και τα υπόλοιπα μέσω της προσφοράς ανταλλαγής καλύπτοντας πλήρως το συνολικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης χωρίς κρατική βοήθεια κάτι πολύ σημαντικό.
Το ερώτημα πάντως που παραμένει είναι γιατί την Δευτέρα όλα αυτά δεν είχαν τελειώσει και μέσα σε 5 ημέρες όλα δρομολοογούνται ;
Λίγο περίεργο το όλο θέμα!English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese