Το συνταγματικό δικαστήριο του Κοσόβου ανέστειλε την συμφωνία για την σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων που επετεύχθη τον περασμένο Αύγουστο στις Βρυξέλες στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται…

 

υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 όταν το δικαστήριο θα αποφασίσει οριστικά για την συνταγματικότητα της συμφωνίας.

Την γνωμοδότηση του συνταγματικού δικαστηρίου ζήτησε η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχιάγκα εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν για την συμφωνία των Βρυξελών από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου θέτει σε δοκιμασία την πορεία του διαλόγου αφού η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων ως θεσμικό όργανο εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου του Κοσόβου «πλήγμα για την συνέχιση του διαλόγου και απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί αντίδραση της Πρίστινας στην απόρριψη του αιτήματος για ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO από την γενική συνέλευση του οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese