Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Χέλμουντ Σμιτ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

Μεταξύ άλλων, ο κ….

 

Παυλόπουλος αναφέρει ότι έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος ηγέτης και πολιτικός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην διαμόρφωση του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος υπό όρους δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα επισημαίνει και την καθοριστική σύμπραξή του για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ειδικότερα, στο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει:

«Έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος Ηγέτης και Πολιτικός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικώς στην διαμόρφωση του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, υπό όρους Δημοκρατίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ας είναι η μνήμη του ασφαλής πυξίδα προσανατολισμού, για την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει, στην πορεία προς την ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση, με βάση τις προαναφερόμενες αρχές και αξίες που ο Χέλμουτ Σμιτ υπηρέτησε σ» όλη του την ζωή, με φρόνηση και συνέπεια. Η Ελλάδα ουδέποτε θα λησμονήσει -όπως αντιθέτως, θα του αναγνωρίζει στο διηνεκές ως ελάχιστο φόρο τιμής- την καθοριστική σύμπραξή του κατά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese