Μαχητικά αεροσκάφη F-16 της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ πετούν και σήμερα από τις 7 το πρωί πάνω από τη Κύπρο, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της άσκησης «Ονήσιλος – Γεδεών» που γίνεται από τις Κυπριακές και τις Ισραηλινές…

 

ένοπλες δυνάμεις. Η άσκηση είναι η τέταρτη αυτού του είδους και η δεύτερη το 2015. 

Τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-16 του Ισραήλ ασκούνται με «αντίπαλο» τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα BUK και TOR της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, κάτι που όπως ανέφεραν στο prorothemaonline στρατιωτικές πηγές στη Κύπρο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και για τις δύο χώρες. Τα κυπριακά αντιαεροπορικά συστήματα, λόγω ανυπαρξίας πολεμικών αεροσκαφών δεν είχαν ασκηθεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης από το 2003 που είχαν έρθει στη μεγαλόνησο αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. 

Τα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποιούν εικονικές προσβολές στόχων αντιμετωπίζοντας τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας της Κύπρου. Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος και επίγειες δυνάμεις στο πλαίσιο επιχειρήσεων διάσωσης μάχης ενώ η κυπριακή αεροπορία συμμετέχει και με τα ρώσικα μαχητικά ελικόπτερα Mi-35 αλλά και τα Ιταλικά Agusta.

H άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7:30 το βράδυ.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese