Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Εμείς τα έχουμε πει εδώ ότι δεν ήταν κοντά η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία… με τους δανειστές μας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δοθεί πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στην χώρα μας αλλά και τα 10 δισ. των τραπεζών. Το μήνυμα του eurogroup ήταν σαφές: Αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν πρόκειται να πάρουμε την δόση ούτε θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!

O Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Αθήνα έχει 5 ημέρες μόνο καιρό για να συμμορφωθεί, αν όχι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθεί στον αέρα!
Έτσι οι ελπίδες της κυβέρνησης εστιάζονται στα επόμενα 24ωρα δηλαδή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η Αθήνα πρέπει να κάνει ό,τι απαιτείται και ό,τι έχει συμφωνήσει, εκπληρώνοντας όλα τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.
Εφόσον όλα πάνε καλά, τα χρήματα των δόσεων θα εγκριθούν στο EuroWorking Group που συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα.
Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι θα είναι όλα έτοιμα τις επόμενες ημέρες και δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα επιβεβαιώνοντας ότι ο όλος θόρυβος γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους θέλοντας να δείξουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά τα προαπαιτούμενα που η ίδια υπέγραψε στο 3ο μνημόνιο…

Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά από τη συνεδρίαση

«Οι Θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα, όπως και τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα ”ξεκλειδώσει” την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εως και 10 δισ. προορίζονται για αυτό το σκοπό υπό το πρόγραμμα.

Το ποσό των 10 δισ. έχει ήδη μεταφερθεί από τον ESM σε ξεχωριστό λογαριασμό και μπορεί να μεταφερθεί στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις υλοποιηθούν οι συμφωνημένοι όροι. Το Eurogroup ανέθεσε στο EuroWorking Group να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Μαξίμου: Μέχρι την Δευτέρα η τελική συμφωνία

Το μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ότι η τελική συμφωνία θα έχει επέλθει μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υποστηρίζοντας πως «επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες». Το Μαξίμου παραδέχεται ότι «οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese