Η πλειοψηφία των Παλαιστινίων, το 73%, έχει χάσει κάθε ελπίδα για ειρήνευση με το Ισραήλ, αλλά και κάθε πίστη στη δυνατότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα να συμβάλει στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μέσω…

 

διαπραγματεύσεων, αποκαλύπτει έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Gallup που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, ημέρα της συνάντησης ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον.

«Παρά την αέναη φύση της σύγκρουσης, που διανύει την έβδομη δεκαετία, πάνω από ένας στους έξι (17%) Παλαιστίνιους εξακολουθεί να ελπίζει πως κάποια μέρα μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών όμως, η μεγάλη πλειονότητα (73%) δεν το νομίζει», αναφέρει το ινστιτούτο Γκάλοπ.

Εξάλλου το 75% των Παλαιστινίων «δεν έχει καθόλου εμπιστοσύνη» ότι ο Ομπάμα μπορεί να βοηθήσει την χώρα τους να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι Παλαιστίνιοι επίσης έχουν μικρή εμπιστοσύνη ότι η ηγεσία τους μπορεί να βρει λύση. Μόλις το 53% έχει θετική ή πολύ θετική γνώμη για τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, το 44% για τον ηγέτη της Χαμάς στην Γάζα, Ισμαήλ Χανίγε, και το 41% για τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Ράμι Χαμντάλα.

Το 64% προβλέπει πως οι σχέσεις με το Ισραήλ «θα επιδεινωθούν», το 26% των ερωτηθέντων εκτιμά πως οι σχέσεις Ισραήλ – Παλαιστίνης θα «παραμείνουν στάσιμες», ενώ μόλις το 6% αναμένει βελτίωση της κατάστασης.

Παρά την πρόσφατη έξαρση της βίας, που δημιουργεί φόβους για μια τρίτη Ιντιφάντα, η πλειοψηφία των Παλαιστινίων εμφανίζεται να συνεχίζει να πιστεύει σε ειρηνικές μορφές αντίστασης και στη διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί η αυτοδιάθεση και η ασφάλεια του Παλαιστινιακού λαού.

Όμως, περισσότεροι Παλαιστίνιοι τάσσονται πλέον υπέρ βίαιων μεθόδων, από ό,τι τα περασμένα χρόνια, με το 32% να δηλώνει ότι πιστεύει στον ένοπλο αγώνα και σε μια λύση με στρατιωτικά μέσα.

Ενώ τα περιστατικά του νέου κύματος βίας καταγράφηκαν στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την ίδια περίοδο της έρευνας, οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές εμφανίζονται να υποστηρίζουν λιγότερο (27%) τη βία από ό,τι όσοι ζουν στην Λωρίδα της Γάζας (ποσοστό 39%).

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Gallup με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 προσώπων από 15 ετών και πάνω στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το διάστημα από την 24η Μαΐου ως την 17 Ιουνίου 2015. Το ποσοστό στατιστικού λάθους είναι ±3,7%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese