Η Γενική Συνέλευση της UNESCO απέρριψε την πρόταση της Σερβίας να αναβληθεί η υιοθέτηση απόφασης για το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό.

Η Σερβία κατέθεσε πρόταση η ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό να…

 

αναβληθεί έως την επόμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, το 2017 αλλά η πρόταση απορρίφθηκε.

Στην ψηφοφορία προσήλθαν 170 κράτη – μέλη της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO. Yπέρ της πρότασης της Σερβίας ψήφισαν 59, κατά ψήφισαν 89 και 22 χώρες απείχαν.

Οι εκπρόσωποι 16 χωρών δεν ήταν παρόντες στην αίθουσα κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Την πρόταση της Σερβίας για αναβολή της απόφασης στήριξαν -μεταξύ άλλων- η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Ανγκόλα, η Αργεντινή, η Λευκορωσία, η Βολιβία, η Μποτσουάνα, η Κύπρος, η Κολομβία, η Ερυθραία, η Ισπανία, η Κούβα, η Αιθιοπία, η Γεωργία, η Αϊτή, η Ινδία, το Μαρόκο και το Μεξικό, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS.

Κατά της αναβολής υιοθέτησης απόφασης για το Κόσοβο τάχθηκαν -μεταξύ άλλων- η Βρετανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Σλοβενία, η ΠΓΔΜ, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σαουδική Αραβία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν ψήφισε. Οι Μπαχάμες τελευταία στιγμή ζήτησαν αλλαγή της ψήφου από "ναι" σε "όχι", σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας, RTS.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO συνεχίζεται. Για να εγκριθεί το αίτημα του Κοσόβου θα πρέπει να στηριχθεί από τα 2/3 των 195 κρατών – μελών της Γενικής Διάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese