Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ

Στον “αέρα” είναι ακόμα τα 2 δισ της… υποδόσης και τα 10 δισ.των τραπεζών αφού δεν τα βρήκαν αργά το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση με τους δανειστές μας. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θέλει επικοινωνιακά αυτή τη φορά να δείξει ότι διαπραγματεύεται σκληρά παρότι οι θεσμοί διαμηνύουν ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι την Τετάρτη που να έχει ψηφιστεί δεν θα έρθουν στην χώρα μας.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών οι πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν “πολύ μεγάλη μείωση” των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Έτσι τα νέα όρια των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι τις αλλαγές στις 100 δόσεις και την τιμολόγηση των φαρμάκων είναι τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων.

Έτσι στο “κακό σενάριο” της μη συμφωνίας δεν θα εκταμιευτούν όχι μόνο η υποδόση των 2 δισ. ευρώ που πηγαίνει για την επόμενη εβδομάδα αλλά και τα 10 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενώ οι θεσμοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην έρθουν στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος!

Από τι φαίνεται στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα αναζητήσει , πολιτική λύση στο σημερινό Eurogroup. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν να επιχειρηθεί μετάθεση και συγχώνευση της εκκρεμότητας των πλειστηριασμών, με τη συζήτηση για τις νομοθετικές αλλαγές που αφορούν στη διαχείριση των μεγάλων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Το θέμα των επιχειρηματικών δανείων και συγκεκριμένα οι αλλαγές που θα γίνουν στο νόμο Δένδια, περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων η συζήτηση για τα οποία αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, με την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών.

Πάντως όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιμένει στα όσα έχει θέσει για τους πλειστηριασμούς δηλαδή:

Να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το όριο έπεσε στα 32.000 ευρώ.
Να διαθέτουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, και ως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, ενώ το όριο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.
Το σύνολο των οφειλών, περιλαμβανομένης της αξίας του ανεξόφλητου δανείου και τυχόν άλλων οφειλών σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Οι δανειστές θέλουν:

Το εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία,
Η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών επίσης 120.000 ευρώ.
Ενώ οι Βρυξέλλες ακόμη δεν έχουν απαντήσει στην πρόταση της Αθήνας για την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ (ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο) ως ένα από τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κοινή διαπίστωση πάντως όλων είναι ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν δεν υπογράφαμε το 3ο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛμετα τις καθυστερήσεις για τις τότε “δήθεν” διαπραγματεύσεις…







English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese