Περίπου 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στο Βουκουρέστι και σε πολλές άλλες πόλεις της Ρουμανίας για να εκφράσουν την οργή τους έναντι της «διεφθαρμένης» πολιτικής ηγεσίας της χώρας, μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά…

 

σε ένα νάιτκλαμπ η οποία στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

«Πολλή διαφθορά, όχι αρκετή δικαιοσύνη», ή ακόμη «η διαφθορά σκοτώνει», φώναζαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της τέταρτης ημέρας μια κινητοποίησης χωρίς προηγούμενο στη χώρα, που οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Πόντα.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έλαβαν επίσης μέρος στην «σιωπηρή πορεία» για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στο νυχτερινό κέντρο την περασμένη Παρασκευή.

Σε μια ατμόσφαιρα πένθους άναψαν κεριά μπροστά στο κτίριο του νυχτερινού κέντρου Colectiv, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το ορθόδοξο πατριαρχείο της Ρουμανίας, το οποίο επικρίθηκε για τη σιωπή του μετά την τραγωδία που προκάλεσε σοκ στη χώρα, ανακοίνωσε ότι οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του Βουκουρεστίου επρόκειτο να ηχήσουν ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εισαγγελείς, μια μακρά σειρά παραλείψεων και παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας ήταν η αιτία της τραγωδίας.

Οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν είχαν ζητήσει τις απαιτούμενες άδειες για την πραγματοποίηση συναυλιών και την πραγματοποίηση σόου με πυροτεχνήματα, έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν διώξεις για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια.

Τρεις εκπρόσωποι μιας ιδιωτικής εταιρείας που είχε προμηθεύσει τα πυροτεχνήματα τα οποία προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως και ο δήμαρχος του τέταρτου διαμερίσματος, όπου βρισκόταν το νυχτερινό κέντρο, προφυλακίστηκαν επίσης σήμερα.

Μετά το κύμα αγανάκτησης και κινητοποιήσεων ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις συναντήθηκε με εκπροσώπους των διαδηλωτών που προσκάλεσε για να εκφράσουν τις προσδοκίες τους από τη μελλοντική κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese