«Η Εκκλησία πρέπει να μιλάει με την αλήθεια και με τη μαρτυρία της», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ολλανδική εφημερίδα Straatnieuws, η οποία στηρίζει πρωτοβουλίες βοήθειας των αστέγων.

O Πάπας προσθέτει ότι «τυχόν…

 

συμφωνίες με τις κυβερνήσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες, διαφανείς. Για παράδειγμα: εμείς διαχειριζόμαστε ένα μέγαρο, αλλά όλοι οι λογαριασμοί ελέγχονται, για να αποφευχθεί η διαφθορά».

Ο πάπας Μπεργκόλιο προσθέτει επίσης ότι «η Εκκλησία πρέπει να μιλάει διαμέσου της αλήθειας και της μαρτυρίας της: την μαρτυρία της φτώχειας. Το να μιλάει ένας πιστός για τη φτώχεια ή για τους άστεγους και να διάγει βίο που θυμίζει φαραώ, αυτό δεν είναι δυνατόν».

Ο Αργεντινός Πάπας εξηγεί ότι διάλεξε να ζήσει σε διαμέρισμα πενήντα τετραγωνικών μέτρων διότι αν έμενε στο αποστολικό μέγαρο του Βατικανού «θα του έκανε κακό. Είναι ένα θέμα ψυχικής ισορροπίας».

Το να ζει στον θρησκευτικό ξενώνα της Santa Marta, το να τρώει μαζί με σειρά κληρικών «του κάνει καλό, τον κάνει να νιώθει ελεύθερος», εξήγησε ο Ποντίφικας.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο ραδιοσταθμός του Βατικανού Radio Vaticana, o Φραγκίσκος κατά τη λειτουργία που τελέσθηκε στον ξενώνα της Santa Marta υπογράμμισε:

«Στην Εκκλησία υπάρχουν αυτά τα άτομα τα οποία, αντί να τεθούν στην υπηρεσία των άλλων, να ρίξουν θεμέλια, χρησιμοποιούν την Εκκλησία: είναι αυτοί που προσπαθούν να αναρριχηθούν, εκείνοι που αγαπούν το χρήμα. Πόσους ιερείς, επίσκοπους που φέρονται με αυτό τον τρόπο δεν γνωρίσαμε… Είναι λυπηρό να το διαπιστώνουμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese