Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ
Η αναβολή της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα – Juncker αφήνει αιχμές ότι…
πιθανόν να βρεθούμε χωρίς πλήρη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας 9/11.  Αδύνατη θεωρείται η λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι ακόμη μεγάλη και δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί! Οι  διαφωνίες  με την προστασία της πρώτης κατοικίας και των φορολογικών ισοδυνάμων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ώστε να υπάρξει κάποια πλήρη συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Η  κυβέρνηση δείχνει να αναζητά πολιτική λύση, καθώς οι διαφορές με την τρόικα στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών παραμένουν τεράστιες και αγεφύρωτες.

Τώρα όσον αφορά τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπάρχει εμπλοκή για την επιβολή φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, καθώς η σύμβαση με το δημόσιο προβλέπει σταθερό φορολογικό καθεστώς.

To ζήτημα πλέον που εγείρεται αν υπάρξει καθυστέρηση στην αξιολόγηση και το Eurogroup δεν δώσει το πράσινο φως, είναι να καλυφθεί σε αυτή την φάση το σκέλος των ιδιωτών και ομολογιούχων και σε επόμενη φάση πολύ σύντομα να προχωρήσει το σκέλος της συμμετοχής του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν το Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου δώσει το πράσινο φως θα «ξεμπλοκάρουν» και τα 10 δισεκ. που έχουν ήδη χορηγηθεί από τον ESM σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακόμη και αν υπάρξει εμπλοκή σενάριο όχι πιθανό θα υπάρξει πολιτική λύση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει στον κόσμο ότι διαπραγματεύεται σκληρά τα προ απαιτούμενα χωρίς όμως να καταφέρνει μέχρι στιγμής κάτι σπουδαίο…..English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese