Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στις οικίες, τα…
καταστήματα και τις αγροτικές καλλιέργειες του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης αλλά όλα δείχνουν ότι η καταστροφή είναι μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση.

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Χρήστος Παλαιολόγος, ξεσπά και δηλώνει: «Ούτε χρήματα ούτε μηχανήματα μας έχουν στείλει παρά τις υποσχέσεις»

Η καταγραφή ζημιών συνεχίζεται

Στο ισόγειο του δημαρχιακού μεγάρου Ανδραβίδας –Κυλλήνης τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα. Δεκάδες πολίτες έρχονται και καταθέτουν αιτήσεις για ζημιές  που έχουν υποστεί στα σπίτια τους, ζητούν πληροφορίες, κάποιοι εκνευρίζονται, αλλά οι υπάλληλοι του δήμου αντιδρούν πάντα με κατανόηση και ηρεμία. «Είναι συνδημότες μας που έχουν πληγεί από την θεομηνία και τους καταλαβαίνουμε απόλυτα. Κάνουμε τα πάντα  ως δήμος αλλά και ως άνθρωποι για να τους εξυπηρετήσουμε», λέει υπάλληλος του Δήμου.

Στο μεταξύ η καταγραφή ζημιών συνεχίζεται.  Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ συνεχίζουν το έργο τους, το ίδιο και τα κλιμάκια της Περιφέρειας που καταγράφουν τις ζημιές σε καταστήματα. Δύο κλιμάκια του δήμου έχουν αναλάβει την καταγραφή ζημιών  στις οικίες του δήμου. Το κλιμάκιο υπεύθυνο για την Βουπρασία, ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες το έργο του αφού ξεκίνησε πρώτο δεδομένου ότι οι ζημιές στην Βουπρασία ήταν οι μεγαλύτερες. Το άλλο κλιμάκιο ξεκινά την καταγραφή των ζημιών στην Κυλλήνη, την Ανδραβίδα, την Μυρσίνη και σε λίγες μέρες η καταγραφή θα έχει ολοκληρωθεί. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι πολλές οικίες έχουν υποστεί ζημιές από την θεομηνία της 22ας Οκτωβρίου.

Το ξέσπασμα του αντιδημάρχου

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Χρήστος Παλαιολόγος, βρίσκεται από τις 22 Οκτωβρίου σε διαρκή κινητικότητα. Γίνεται αποδέκτης παραπόνων, εκκλήσεων, οργής. Πάνω απ’ όλα όμως ξέρει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσει τον συνδημότη του που έχει πληγεί. Όμως ξεσπά όταν τον ρωτήσαμε αν εστάλησαν μηχανήματα στο δήμο για βοήθεια:

«Ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης εξακολουθεί με δικά του μέσα την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιΐας. Ακόμα περιμένουμε τη στήριξη της κυβέρνησης. Και οικονομικά και με μηχανήματα. Στις συσκέψεις που έγιναν με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε ειπωθεί ότι θα σταλούν μηχανήματα και χρήματα. Ούτε το ένα ήρθε, ούτε το άλλο. Δεν έχει σταλεί μέχρι σήμερα τίποτα. Ο Δήμος παλεύει με εργολαβίες και με δύο μηχανήματα δικά του, ένα JCB και ένα γκρέϊντερ. Όλα αυτά γίνονται με τα λιγοστά χρήματα που διαθέτει ο δήμος. Δεν μπορούμε να δώσουμε λύση χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης. Ζητάμε τη βοήθειά τους για να μη συμβούν πάλι τα ίδια.»

Δυσαρέσκεια στο Νησί

Στα γραφεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου συναντήσαμε τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νησίου κ. Νίκο Αλετρά:

«Βρίσκομαι σχεδόν κάθε μέρα στα Λεχαινά στο δημαρχείο και απευθύνομαι στην Τεχνική Υπηρεσία και τους αντιδημάρχους για τις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί η αγροτική οδοποιΐα στο Νησί. Οι δρόμοι είναι εντελώς κατεστραμμένοι, έχουν κοπεί δύο γιοφύρια στη μέση και εκτός του ότι είναι επικίνδυνα είναι  αδύνατες οι μετακινήσεις των κατοίκων. Ζητάμε από το δήμο και από την Κεντρική εξουσία να μας δώσει χρήματα να μπορέσουμε να κάνουμε τις επισκευές. Από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, ο Δήμος έχει ρίξει στο Νησί, έξι φορτηγά χαλίκι ενώ για δύο μέρες ήρθε το γκρέϊντερ. Με αυτά τα μέσα και αυτούς τους ρυθμούς δεν μπορεί να γίνει δουλειά. »

«Ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί»

Η εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Αετοράχης κ. Ελένη Δημητροπούλου, δήλωσε: «Η αγροτική οδοποιΐα στη  Δάφνη και την Αετοράχη, έχει πάθει τεράστιες ζημιές. Έχω στείλει έγγραφο στο δήμο για το τι ακριβώς έχει συμβεί και μου απάντησαν ότι τις επόμενες μέρες θα στείλουν μηχανήματα. Ξέρω ότι ο δήμος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκαταστήσει τις ζημιές, αλλά αν δεν υπάρχει βοήθεια από την κυβέρνηση τα πράγματα θα είναι δύσκολα»

Παράταση οικονομικών υποχρεώσεων

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση από τον αν. υπουργό οικονομικών Τρύφωνα  Αλεξιάδη που αφορά λήψη μέτρων  υπέρ των πολιτών του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, οι οποίοι επλήγησαν από τη θεομηνία της 22ας Οκτωβρίου . Σύμφωνα με την απόφαση παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 η υποβολή δήλωσης  και η καταβολή οφειλής .
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese