Χιλιάδες Ρουμάνοι πολίτες, κυρίως νέοι, διαδήλωσαν χθες στο κέντρο του Βουκουρεστίου κατά της διαφθοράς της πολιτικής τάξης, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας, όπου…

 

έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Οι περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, χθες το βράδυ, στην πλατεία Πανεπιστημίου, απηύθυναν έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη και φώναξαν συνθήματα κατά του πολιτικού συστήματος και κατά της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

"Δεν αλλάζουμε όνομα, αλλάζουμε το σύστημα", "Η διαφθορά σκοτώνει", "Γερουσιαστές και βουλευτές – μαφιόζοι με ασυλία" ήταν ορισμένα από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Μία ομάδα διαδηλωτών ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Κλάους Γιοχάνις να βγει στην κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου και να συζητήσει με τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία.

Η πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης προκάλεσε δυσαρέσκεια και θυμό για τον τρόπο με τον οποίο παραχωρούνται άδειες λειτουργίας από τη δημόσια διοίκηση και για τρίτη νύχτα κάτοικοι του Βουκουρεστίου βγήκαν στους δρόμους παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα και την αντικατάστασή του από υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον μέχρι πρότινος υπουργό Παιδείας, Σορίν Τσιμπεάνου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τετάρτη και ο δήμαρχος του διαμερίσματος του Βουκουρεστίου, στο οποίο βρίσκεται στο νυχτερινό κέντρο "Colectiv" Κρίστιαν Ποπέσκου Πιεντόνε.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές φώναζαν "Δεν μπορείτε να μας εξαγοράσετε με δύο παραιτήσεις".

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις κάλεσε τους διαδηλωτές και τις συμμαχίες μη κυβερνητικών οργανώσεων να ορίσουν αντιπροσωπεία, ώστε να προσέλθει σε διαβουλεύσεις μαζί του.

"Είναι σημαντικό για μένα, θέλω να ακούσω τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους" ανέφερε ο κ. Γιοχάνις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese